Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

TAMIFLU ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ;

Αφού τελικά κατάφερα να βγάλω τ' αμάξι μου από τα χωράφια (όπου έπεσα όταν άκουσα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ΠΟΥ ή WHO επί το Αγγλικότερον, συνέστησε σε έγκυες γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να λαμβάνουν αμέσως Tamiflu), ήρθε η ώρα να γράψω δύο γραμμούλες για αυτού του είδους τα φάρμακα.
Η οσελταμιβίρη και η ζαναμιβίρη κυκλοφορούν με τα ονόματα Tamiflu και Relenza αντίστοιχα. Είναι αντιικά φάρμακα που κυκλοφόρησαν σχεδόν ταυτόχρονα στο εμπόριο, όμως το Tamiflu έχει τη μερίδα του λέοντος στην αγορά κυρίως λόγω ευχρηστίας (είναι χάπι, ενώ το Relenza κυκλοφορεί με τη μορφή εισπνεόμενου spray). Και τα δύο ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων της νευραμινιδάσης (Το "Ν" στο Η1Ν1 του ιού της γρίπης), το οποίο με απλά λόγια σημαίνει ότι παρεμποδίζουν την έξοδο του ιού από το κύτταρο και συνεπώς περιορίζουν την εξάπλωση του ιού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται εντός των πρώτων 48 ωρών από την εκδήλωση της λοίμωξης, όταν ακόμα δηλαδή ο ιός είναι στη φάση της "κατάληψης" των κυττάρων του οργανισμού (βλέπε "ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΙΚΩΝ και να μη σε βρει")

Αν επισκεφτεί κανείς το επίσημο site του Tamiflu και πάει στο σημείο των παρενεργειών (http://www.tamiflu.com/sideeffects.aspx) διαβάζει "TAMIFLU is normally not recommended for use during pregnancy or nursing, as the effects on the unborn child or nursing infant are unknown". Μεταφράζουμε: "Δεν συνιστάται η λήψη Tamiflu κατά την εγκυμοσύνη ή την γαλουχία, επειδή τα αποτελέσματα του φαρμάκου στο αγέννητο ή στο θηλάζον παιδί είναι άγνωστα"!
Και διερωτόμαστε: από τότε που η ίδια η παρασκευάστρια εταιρεία εξέδωσε τις παραπάνω οδηγίες, μέχρι χθες που ο ΠΟΥ εξέδωσε τις δικές του οδηγίες, τι μεσολάβησε; Κάποια νέα κλινική μελέτη που αποδεικνύει την ασφάλεια του φαρμάκου για τις εγκύους και τα βρέφη; Όχι. Το μόνο που μεσολάβησε είναι ο θάνατος μίας εγκύου στην Αγγλία και έξι στις ΗΠΑ από τη νέα γρίπη. Συγχωρέστε με για τον κυνισμό, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η εγκυμοσύνη είναι, εκ της φύσεώς της, μία κατάσταση υψηλού κινδύνου. Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι, σε περίοδο επιδημίας γρίπης, μετατρέπεται σε κατάσταση χαμηλότερου κινδύνου αν συνοδεύεται με χρήση Tamiflu. Ιδίως όταν το Tamiflu αντενδείκνυται -από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία!- σε εγκύους.
Βρισκόματε μπροστά στον απόλυτο παραλογισμό: ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση ενός φαρμάκου κόντρα στις ίδιες τις συστάσεις του παρασκευαστή του φαρμάκου. Να είστε σίγουροι ότι, σε περίπτωση παρενεργειών, η εταιρεία δεν φέρει ουδεμία ευθύνη. Το γράφει στο φυλλάδιό οδηγιών του φαρμάκου της: να μη χρησιμοποιείται από εγκύους. Ο ΠΟΥ απελευθερώνει!



Κάτι τελευταίο: η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση Tamiflu είναι η Ιαπωνία. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου απα
γορεύεται η χορήγηση του Tamiflu σε παιδιά και έφηβους λόγω πρόκλησης βιαίας συμπεριφοράς, νοητικής σύγχυσης, ντελίριου και αυτοκτονικών ιδεασμών. Επιμένει ο ΠΟΥ ότι η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που πρέπει να εκτεθούν στο φάρμακο αγέννητα βρέφη;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου