Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

ΠΑΡΤΙ ΟΡΓΙΩΝ ΜΕ ΤΑΜΟΥΦΛΑΔΑ


Διάφοροι σχολιαστές που, εν μέσω υγειονομικού ζόφου μπορούν και διατηρούν ακόμα το χιούμορ τους, πρότειναν να ριχθεί Tamiflu στο δίκτυο ύδρευσης των πόλεων ώστε να σωθούμε από την γρίπη των χοίρων. Το blog μας υποστηρίζει αυτήν τη μέθοδο, όχι μόνο επειδή έχει μετοχές της εταιρείας που παρασκευάζει το φάρμακο, αλλά και επειδή έχει αποδείξεις ότι το Tamiflu κάνει καλό στις πάπιες!
Σπεύδουμε να εξηγηθούμε: το Tamiflu, υπό τη μορφή με την οποία λαμβάνεται (φωσφορική οσελταμιβίρη) είναι φαρμακολογικά αδρανές. Μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό όμως μετατρέπεται στο δραστικό μεταβολίτη καρβοξυλική οσελταμιβίρη. Η ουσία αυτή δε μεταβολίζεται περαιτέρω, αλλά αποβάλλεται αυτούσια με τα ούρα και έτσι η παρουσία της μπορεί να μετρηθεί εύκολα. Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο δημοσίευμά μας, η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση Tamiflu είναι η Ιαπωνία, όπου κατά τη διάρκεια απλών εποχικών επιδημιών γρίπης, το 60% των Ιαπώνων λαμβάνει το συγκεκριμένο σκεύασμα. Σουηδοί και Ιάπωνες επιδημιολόγοι είχαν μία λαμπρή ιδέα: πριν και κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης του 2007/2008, μέτρησαν τις συγκεντρώσεις Tamiflu στον ποταμό Yodo, όπου χύνονται τα (επεξεργασμένα) απόβλητα –άρα και τα ούρα- των κατοίκων του Κιότο και της Οσάκα (Söderström, H., Järhult, J., Olsen, B., Lindberg, R., Tanaka, H., & Fick, J. (2009). Detection of the Antiviral Drug Oseltamivir in Aquatic Environments PLoS ONE, 4 (6) DOI: 10.1371/journal.pone.0006064).
Τα ευρήματά τους ήταν συγκλονιστικά: κατά τη διάρκεια της επιδημίας, οι τιμές του Tamiflu στα νερά του ποταμού έφταναν τα 58 ng/L, συγκέντρωση που ήταν ικανή να ασκήσει αντιική δράση στα πλάσματα του ποταμού. Μεταξύ αυτών των πλασμάτων είναι και οι πάπιες. Τι το ιδιαίτερο έχουν οι πάπιες; Είναι οι κύριοι φορείς όλων των ιών γρίπης στην γη. Από τις πάπιες εξαπλώθηκε η γρίπη σε όλα τα άλλα έμβια όντα. Το γαστρεντερικό τους σύστημα βρίθει ιών γρίπης. Εξ’ αιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης, οι πάπιες -δοχεία γρίπης- κολυμπάνε πλέον σε ένα διάλυμα Tamiflu. Τέτοιας έκτασης συνεύρεση Tamiflu και ιών γρίπης είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε ανάπτυξη στελεχών ανθεκτικών στο Tamiflu, σενάριο που οι υγειονομικοί υπεύθυνοι θεωρούν εφιαλτικό.

Εμάς, το σενάριο αυτό όχι μόνο δε μας ανησυχεί, αλλά αντιθέτως, μας χαροποιεί. Έτσι κι αλλιώς το Tamiflu είναι τόσο περιορισμένης αποτελεσματικότητας φάρμακο που και ανθεκτικότητα να αναπτύξουν οι ιοί δε θα καταλάβουμε τίποτα (ίσως τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας κατασταθούν μικρότερης στρατηγικής σημασίας, αλλά αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και δε μας αφορά).

Τώρα θα αναρωτιέστε γιατί χαιρόμαστε και είμαστε ΥΠΕΡ της ανάπτυξης ανθεκτικότητας: επειδή σύμφωνα με τους επιστήμονες Ives JA, Carr JA, Mendel DB, Tai CY, Lambkin R, Kelly L, Oxford JS, Hayden FG, Roberts NA (Όλοι της κατασκευάστριας εταιρείας). (The H274Y mutation in the influenza A/H1N1 neuraminidase active site following oseltamivir phosphate treatment leave virus severely compromised both in vitro and in vivo. Antiviral Res. 2002. Aug;55(2):307-17), η μετάλλαξη που προσφέρει την ανθεκτικότητα στην οσελταμιβίρη εξασθενεί τον ιό και τον καθιστά περιορισμένης μεταδοτικότητας και μολυσματικότητας.
Αρα η μετάλλαξη του ιού λόγω υπερέκθεσης στο Tamiflu μας συμφέρει, επειδή τον αδρανοποιεί, δηλαδή τον κάνει λιγότερο επικίνδυνο. (Δεν είναι τυχαίο ότι η ανακοίνωση γράφτηκε από επιστήμονες της εταιρείας που παρασκευάζει το φάρμακο. Αυτό δεν την κάνει λιγότερο αξιόπιστη. Βέβαια, σεβόμενοι την επιστημονική ακρίβεια, πρέπει να τονίσουμε ότι οι επιστήμονες αναφέρονταν στην κοινή εποχική γρίπη. Όμως και ο ιός της γρίπης των χοίρων όταν καθίσταται ανθεκτικός στην οσελταμιβίρη το πράττει μέσω της ίδιας μετάλλαξης, Η274Υ, άρα πιθανόν να αδρανοποιείται και αυτός)

Συμπέρασμα - Πρόταση: οργανώστε γριποπάρτι (π.χ. στα κυλικεία των Νοσοκομείων - Κέντρων Αναφοράς της νόσου) όπου εν μέσω συνεύρεσης υγειών με νοσούντες, θα καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες Ταμουφλάδας. Έτσι και τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας θα πιάσουν τόπο (απ’ ότι μαθαίνουμε έτσι κι αλλιώς λήγουν σε ένα χρόνο) και μέχρι να έρθουν τα εμβόλια θα έχει αναπτυχθεί το ανθεκτικό - "ακίνδυνο" στέλεχος της γρίπης (Η274Υ), οπότε δε θα χρειαστεί να αγοράσουμε τα εμβόλια. Θα πιάσουμε Κότσους και τους κουτόφραγκους!
ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ. Επειδή το χιούμορ σε χαλεπούς καιρούς είναι συχνά παρεξηγήσιμο, δηλώνουμε ότι είμαστε θλιβερά σκουλήκια και ότι: Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. Επίσης δηλώνουμε ότι είμαστε αναφανδόν υπέρ της μόλυνσης των ποταμών με κάθε είδους αηδία, είμαστε εναντίον της κοπής δέντρων στον Αμαζόνιο και υποστηρίζουμε τους Οικολόγους Σκατί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου