Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΣΚΑΝΔΑΛΟ, ΣΚΑΝΔΑΛΟ!



Κάποιος λέει ονόματι Δημ. Γεωργακόπουλος, βρήκε στοιχεία φωτιά (κλασικό δημοσιογραφικό κλισέ!) που αποδεικνύουν ότι άνθρωποι φαρμακευτικών εταιρειών, σε συνεργασία με γιατρούς, φαρμακοποιούς, διοικητές νοσοκομείων και υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, προωθούν συγκεκριμένα φάρμακα εις βάρος άλλων.
ΣΩΩΠΑ ρε μεγάλε. Ανακάλυψες τον τροχό. Επίσης λέει ότι τα στοιχεία τα ανακάλυψε ψάχνοντας στα σκουπίδια του υπουργείου που πέταξαν το πρωί της 30/12/09 οι καθαρίστριες. Μήπως πρόκειται για ένα τύπο που κατά διαστήματα φιλοξενείται σε εκπομπές τύπου Ζούγκλα, Μούγκλα κλπ και συνέχεια παρουσιάζει έγγραφα που ισχυρίζεται ότι τα ανακαλύπτει στα σκουπίδια των δημόσιων οργανισμών; Αν πρόκειται για αυτόν καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι.
Πάντως από τη συγκεκριμένη καταγγελία που δημοσιεύεται στην Ελευθεροτυπία δεν κατάλαβα τίποτα. Μόνο ότι κάποιοι κρατάν στοιχεία με σκοπό να προωθήσουν συγκεκριμένα φάρμακα. Έστω ότι το κάνουν. Που είναι το σκάνδαλο; Υπάρχει κάποιος νόμος που υποχρεώνει τους γιατρούς να επιλέγουν συγκεκριμένα φάρμακα και όχι άλλα; Υπάρχει νομικό-επιστημονικό πλαίσιο που καθορίζει την αποτελεσματικότητα φαρμάκων και κατόπιν υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν αποκλειστικά τα πιο αποτελεσματικά και πιο φθηνά; ΟΧΙ. Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να επιλέγουν οι γιατροί τα φάρμακα που τους αποδίδουν την καλύτερη μίζα, όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό στο blog μας. 
Τι ανακάλυψε ο κ. Γεωργακόπουλος; Κάτι άλλο; Εγώ πάντως δεν κατάλαβα τίποτα από την συγκεκριμένη είδηση. Το φαρμακευτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι χαοτικό, ο καθένας κάνει ότι του καπνίσει με γνώμονα το προσωπικό του κέρδος και απ' ότι φαίνεται και η νέα ηγεσία δε δείχνει να ενδιαφέρεται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να την επαναπροσδιορίσει με βάση το δημόσιο συμφέρον. Τα νέα μέτρα που διάβασα στο τύπο δεν τόλμησαν καν να αγγίξουν το κρίσιμο θέμα της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των αντιγράφων, όπως είχαμε πάλι γράψει στο blog μας. Το μόνο που αποφάσισαν είναι η μείωση της τιμής τους, η οποία από μόνη της δεν θα οδηγήσει πουθενά.  Η απόφαση αυτή, αν δεν συνοδεύεται από την υποχρεωτική συνταγογράφηση αντιγράφων, είναι επικίνδυνη επειδή θα οδηγήσει στον θάνατο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
Οταν η πολιτεία αποφεύγει να διαμορφώσει αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, επειδή δεν επιθυμεί να παρεμποδίσει την δυνατότητα των γιατρών να μπορούν να συνταγογραφούν ότι θέλουν, όσο θέλουν και όποτε θέλουν, τότε για τι σκάνδαλο μιλάμε; Εκτός και αν ο κ. Γεωργακόπουλος ανακάλυψε κάτι άλλο που δεν αναφέρεται στην είδηση. Έως τότε, θα έχουμε τα σκάνδαλα που μας αξίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου