Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Πρέπει να συμμορφωθείτε......WILCO,WILCO (απαντούν)

Σ΄ένα αεροπλάνο που πέφτει...ο κατακαημένος πιλότος που δεν γνωρίζει τι να κάνει ακούει τις εντολές-οδηγίες από τον πύργο ελέγχου και απαντά με ανακούφιση WILCO. Ξέρει ότι αν συμμορφωθεί μπορεί και να σωθεί. Τώρα ,όπου αεροπλάνο που πέφτει, η όπου κατακαημένος πιλότος βάζεις ότι βολεύει κάθε φορά. Δηλαδή ακόμη και Ελλάδα στα πρόθυρα κατάρρευσης με πιλότο τον Παπανδρέου ταιριάζει. Βέβαια η απάντηση WILCO έχει διττή σημασία αν και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ίδιο.Ο πιλότος θα το πει εννοώντας το γιατί αυτό ξέρει και αυτό θα πει. Ο Παπανδρέου το ίδιο. Κάποιος όμως θα το πει κάνοντας επίκληση στους Wilco....Αυτός θα σωθεί σίγουρα.

Τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Ακούς ανυποψίαστος Billy Bragg και ξαφνικά τον ακούς να συνεργάζεται με κάποιο συγκρότημα με όνομα Wilco , ακούς και σου ανάβουν τα λαμπάκια (το ίδιο είχε συμβεί και με τους Blokes).Μουρμουράς ..αφήστε τον άνθρωπο ήσυχο να κάνει αυτό που ξέρει ..(να παίζει μόνος του με την ηλεκτρική κιθάρα στο τέρμα).Τόσα ήξερα..., αλλά η στάμπα είχε μπει, Wilco ίσον αυτοί που ενόχλησαν τον ήχο του Bragg με σέλλες και σπιρούνια.

Ο καιρός πέρασε και πρίν λίγο καιρό μου ' βαλαν και άκουσα τους Wilco απο μιά συλλογή. ΧΜ ,χμ, χμ ποιοι είναι αυτοί ; Λές να είναι οι ίδιοι με τους παλιούς. Ηταν .Και είπα να τους δώσω μια ευκαιρία ξεκινώντας το ΑΜ και The Album (το πρώτο και το τελευταίο τους). Από το πρώτο άκουσμα,άρχισαν διαμαρτυριές από μέρη του σώματος μου προς τον εγκέφαλο . Οι ρίζες των μαλλιών μου καθώς και οι μύες του σαγονιού μου, παραπονιόταν για εξασθένηση. Μου ΄πέσαν τα μαλλιά και έμεινα με το στόμα ανοιχτό.

Διάβασα ,από πού ,και πώς, και για τους Uncle Tupelo(πρώην) και για alternative country και για τον Jeff Tweedy(κιθαρίστας - συνθέτης). Τι να πώ....Ο ήχος γεμάτος , μελωδίες , κιθάρες στο τέρμα , έξυπνη,χαλαρή φιλοσοφία στους στίχους και αμυδρή country (τόσο όσο πρέπει).Ακούω το 1ο και τελευταίο και υπάρχουν άλλα 5 ανάμεσα...
Και στο ΑΜ και στο The Album υπάρχουν τα προαναφερθέντα όσο αφορά τον ήχο και τα λοιπά. Εννοείται ότι υπάρχουν και διαφορές αλλά η βασική συνταγή είναι η ίδια.

Οσο ακούω το ΑΜ τόσο μου έρχεται στο μυαλό ο ήχος του Paisley Underground του Λος Αντζελες (οι Wilco είναι από το Σικάγο - σαν την θεία), (λίγη ψυχεδέλεια με αλληλεπίδραση κιθάρων και φωνής σε ένα φολκ ροκ). Τυπικό παράδειγμα οι Dream Syndicate. Στο ΑΜ τους μοιάζουν, ειδικά στα Out of the Grey & Ghost stories αφού έχει προστεθεί ο Cutler. Οι επιρροές κοινές ,Velvets και Television μεταξύ άλλων.

Απο τότε ,(ΑΜ)-(1995) μέχρι σήμερα ο Jeff Tweedy όπως διάβασα είναι ήδη αναγνωρισμένος και πετυχημένος στην αμερικάνικη σκηνή γενικότερα (όρε μεγαλεία), σε σημείο πια, όπως και το ρόκ που παίζει (εναλλακτικό), να είναι ας πούμε η καθεστηκυία τάξη (θα ήθελα πολύ!!). Πάντως μόνο και μόνο που αρέσουν οι Wilco σε ένα νιάτο χωρίς (πολλά) μαλλιά (το σαγόνι το 'σώσα) δείχνει ότι το λεγόμενο εναλλακτικό είναι πλέον δεδομένο (θα ήθελα πολύ!!) (δις)

3 σχόλια:

  1. Να συμμορφωθούμε βρε παιδί μου, αλλά πώς το εννοείς; Μήπως θα μπορούσες να γίνεις λίγο πιο κατανοητός; Ξέρεις, μαζί σου είμαστε, αλλά βοήθα μας λίγο και εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε βάζεις και κανα δυό αντιπροσωπευτικά τραγουδάκια τους από κάτω, να μάθει και ο κόσμος σε τί αναφέρεσαι;
    Κάνε το ίδιο και για τα συγκροτήματα του Paisley Underground. Τι είναι τούτο; Μήπως είναι τίποτα υπονομευταί των αξιών του έθνους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή