Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ



Νέα επιδημιολογική μελέτη από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Michigan δείχνει ότι η χρήση μασκών και απολυμαντικών χεριών μείωσε τον κίνδυνο εκδήλωσης γριπώδους συνδρομής από 35 έως 51% (Γριπώδης συνδρομή ονομάζεται η προσβολή από κάθε ιό που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αντίστοιχα του ιού της γρίπης. Υπάρχουν περίπου 200 τέτοιοι ιοί και το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προστατεύει παρά μονάχα έναντι ενός απ' όλους αυτούς, δηλαδή μόνο έναντι του ιού της γρίπης).

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα του Journal of Infectious Diseases μου θύμισε μία συνέντευξη του Tom Jefferson, ενός επιδημιολόγου συνεργάτη του Cochrane Collaboration, ο οποίος αναρωτιόταν για ποιόν λόγο, όταν ξέσπασε η επιδημία της νέας γρίπης, ο WHO διέρρηξε τα ιμάτιά του για την τάχιστη κυκλοφορία νέων εμβολίων και δεν έδωσε αντίστοιχη έμφαση στα συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα. Η απάντηση που έδωσε όταν η δημοσιογράφος ζήτησε την γνώμη του σχετικά με την αντίδραση του WHO, ήταν η εξής: "αν δεις το έγγραφο του ΠΟΥ περί ετοιμότητας για πανδημία, το οποίο αποτελείται από 62 σελίδες, βρίσκεις στο ευρετήριο μόνο δύο αναφορές στο πλύσιμο των χεριών, τρεις στη χρήση μασκών, μία για γάντια, είκοσι τρείς για εμβόλια και δέκα οκτώ για αντιϊικά φάρμακα…. Αντ’ αυτού προωθεί φαρμακολογικές παρεμβάσεις. Από τις ανασκοπήσεις που κάνουμε, διαθέτουμε πλέον ξεκάθαρες ενδείξεις ότι οι μελέτες για τα αντιγριπικά εμβόλια που χρηματοδοτούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κερδίσει κατά πολύ σε δημοφιλία και σπουδαιότητα σε σχέση με τις μελέτες που δε χρηματοδοτούνται από την φαρμακευτική βιομηχανία. Το φαινόμενο αυτό όμως δε μπορεί να εξηγηθεί στη βάση του μεγέθους ή της ποιότητας των μελετών, οι οποίες είναι ίδιες, είτε χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία είτε όχι. Η πιο πιθανή και αποκρουστική εξήγηση γι’ αυτό το εύρημα είναι ότι τα πιο περίβλεπτα επιστημονικά περιοδικά προτιμούν να δημοσιεύουν τις ανακοινώσεις που χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία, επειδή μάλλον βγάζουν πολλά λεφτά πουλώντας ανάτυπά αυτών των ανακοινώσεων καθώς και διαφημιστικό χώρο.".

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Jefferson μπορείτε να την βρείτε εδώ.
Να σημειώσω ότι η έρευνα του Journal of Infectious Diseases είναι επιδημιολογική, άρα τα αποτελέσματά της ίσως να μην είναι αξιόπιστα.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12:16 π.μ.

    Μαλακιες τουμπανα.Ουτε ξερουν τι τους γινεται οι ....ειδικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ αναγνώστη. Συμφωνώ, αλλά θα μπορούσες να το διατυπώσεις λίγο πιο κόσμια και εξ' ίσου αποτελεσματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή