Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Η ΦΛΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)




Στην προηγούμενη ανάρτηση δώσαμε μερικά απλά μαθήματα κατασκευής πανδημίας. Στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με τα κύρια επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται από τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου για να αποδείξουν την κρισιμότητα της κατάστασης και κατ' επέκταση για να εμπεριστατώσουν την ανάγκη εμβολιασμού είναι δύο: ο αριθμός των θανάτων και η επιβάρυνση που θα προκληθεί στο σύστημα υγείας των χωρών που πρόκειται να πληγούν.

Το πρώτο από αυτά, δηλαδή η θνητότητα, έχει ήδη καταρριφθεί από μόνο του. Δεν χρειάζεται πλέον να παραθέσουμε στοιχεία και βιβλιογραφία. Επρόκειτο για μία τακτική εκφοβισμού που κατερρίφθη από την ίδια την πραγματικότητα. Το βλέπουμε πλέον με τα ίδια μας τα μάτια, (δεν!) το είδαν και οι Αυστραλοί, από τους οποίους η νέα γρίπη πέρασε χωρίς να τους αγγίξει. Η νέα γρίπη σκοτώνει σαφώς λιγότερους ανθρώπους σε σχέση με την "απλή" εποχική (Η3Ν2). Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η "απλή" εποχική γρίπη, δεν είναι καθόλου απλή. Είναι ένας ιός που κάθε χρόνο προκαλεί 250 με 500.000 θανάτους. Η νέα γρίπη είναι σαφώς πιο ήπια. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurosurveillance η θνησιμότητα που προκαλείται από το νέο ιό είναι 250 μέχρι 2 φορές μικρότερη από αυτήν της εποχικής γρίπης. Το όλο θέμα της πανδημίας θα έπρεπε να τελειώσει εδώ. Όπως δήλωσε και στη Wall Street Journal ο Dr. William Schaffner, ειδικός λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Vanderbilt «αν πρέπει να υπάρχει γρίπη, θα διάλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη τη γρίπη των χοίρων». (Σεβόμενοι βέβαια την επιστημονική δεοντολογία, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα πολύ πρόσφατα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι την τελευταία εβδομάδα οι θάνατοι από τη νέα γρίπη αυξήθηκαν και βρίσκονται άνω του φυσιολογικώς αναμενόμενου για αυτήν την εποχή του χρόνου. Ίδωμεν.)
Δυστυχώς οι προφήτες της καταστροφής δε μας αφήνουν να ησυχάσουμε και επανέρχονται με φρέσκες εσχατολογικές προβλέψεις. Ο νέος κίνδυνος που εφευρέθηκε είναι αυτός της κατάρρευσης των υγειονομικών συστημάτων λόγω υπέρμετρης επιβάρυνσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με βαρέως πληγέντες από τη νέα πανδημία. Όσοι ασπάζονται αυτήν την άποψη κραδαίνουν, ως σύγχρονοι ροπαλοφόροι, μία ανακοίνωση του NEJM και την κοπανάν στο κεφάλι κάθε αντιφρονούντα που τολμάει να ισχυριστεί ότι ... δεν θα πέσει και ο ουρανός στο κεφάλι μας. Η δημοσίευση αυτή περιέχει νούμερα που περιγράφουν την επιβάρυνση που υπέστησαν οι ΜΕΘ της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας λόγω της νέας γρίπης. Οι χώρες αυτές βίωσαν την πανδημία εν μέσω χειμώνα (Νότιο Ημισφαίριο) και τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά επειδή αποτελούν τη μοναδική πρόβλεψη σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στο Βόρειο Ημισφαίριο και στις ΜΕΘ του τον χειμώνα που έρχεται. Θα τα αναλύσουμε κάπως διεξοδικά, επειδή είναι φανερό ότι οι κινδυνολογούντες με τις άσπρες ποδιές διάβασαν (και αναπαρήγαγαν πρόθυμα) μόνο την περίληψη του άρθρου. Και όπως πάντα και παντού, τα σκάρτα εμπορεύματα δεν εκτίθενται στη βιτρίνα των μαγαζιών. Πόσο δε στην περίπτωση της σύγχρονης ιατρικής που το μαγαζί είναι... γωνία.

Αναλύοντας την περίπτωση της Αυστραλίας, πρέπει πρώτα να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Αυστραλέζικου Υπουργείου Υγείας, το χειμώνα που πέρασε (Ιούνιος - Αύγουστος 2009) καταγράφηκαν 169 οι θάνατοι από τη νέα γρίπη. Συγκρίναμε το νούμερο αυτό με τους θανάτους που προκαλεί συνήθως κάθε χρόνο στη χώρα αυτή η απλή εποχική γρίπη. Τα τελευταία στοιχεία θνητότητας από εποχική γρίπη για την Αυστραλία που μπορέσαμε να βρούμε προέρχονται από την ετήσια αναφορά του εθνικού προγράμματος επιτήρησης γρίπης (annual re
port of national influenza surveillance scheme, 2007). Το έτος αυτό αποδόθηκαν στη γρίπη και σε επιπλοκές της 2715 θάνατοι. Αν και τα στοιχεία του Αυστραλέζικου Υπουργείου είναι σαφή, μας είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι φέτος, έτος επέλασης της νέας πανδημίας, πέθαναν από γρίπη 16 φορές λιγότεροι άνθρωποι απ' ότι το 2006. Πιθανώς στους θανάτους του 2006 να έχουν συμπεριληφθεί και αυτοί που οφείλονται σε άλλες λοιμώδεις παθήσεις του αναπνευστικού, ενώ στα στοιχεία του 2009 περιλαμβάνονται θάνατοι αμιγώς οφειλόμενοι στον Η1Ν1. Όπως και να έχει, επιτρέψτε μας να δηλώσουμε ότι ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΑΓΓΙΞΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Παρ' όλ' αυτά, επειδή η επίπτωση μίας νόσου δεν κρίνεται μόνο με βάση τη θνητότητά της, ας δούμε τι συνέβη στις down under εντατικές.

Οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί (από εδώ και πέρα Αυστραλοί, χάριν συντομίας) συγγραφείς προσδιόρισαν τον αριθμό των ανθρώπων που εισήχθησαν στις ΜΕΘ της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (από εδώ και πέρα Αυστραλία, χάριν συντομίας) κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2009 του Ν. ημισφαιρίου και οι οποίοι είχαν επιβεβαιωμένα προσβληθεί με τον ιό Η1Ν1 της νέας πανδημικής γρίπης. Αποτίμησαν τον αριθμό των κρεβατιών εντατικής που αυτοί κατέλαβαν, τη χρονική διάρκεια της νοσηλείας τους και αποπειράθηκαν να συγκρίνουν αυτά τα στοιχεία με δεδομένα προηγουμένων ετών, τα οποία αντιστοιχούσαν στην παλιά εποχική γρίπη. Στα συμπεράσματα (conclusions) της περίληψης της ανακοίνωσής τους, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι ο νέος ιός επιβάρυνε σημαντικά (substantial) τον τομέα της εντατικής νοσηλείας της χώρας τους. Συγκεκριμένα, τον χειμώνα του 09 νοσηλεύθηκαν με νέα γρίπη στις ΜΕΘ 722 ασθενείς, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια που εισάγονταν κατά μέσο όρο 57 ασθενείς. 722 δια 57 ίσον 12,5, το οποίο οι συγγραφείς για λόγους που μας διαφεύγουν το μετέτρεψαν σε 15πλασιασμό των εισαγωγών στην εντατική και ο σώζον εαυτόν σωθήτω. Τους συγχωρούμε για την απλοχεριά τους επειδή η συγκεκριμένη διαίρεση, συγκρίνει μήλα με αχλάδια! Από τα 722 κρούσματα του 2009 τα οποία μπήκαν στη ΜΕΘ με ανιχνευμένο νέο ιό γρίπης, τα 336 εισήλθαν με ιϊκή πνευμονία και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρεια (ARDS), ενώ τα υπόλοιπα μπήκαν με επιδείνωση αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και για άλλους λόγους. Τα 57 περιστατικά των προηγούμενων ετών αφορούσαν όλα αποκλειστικά ιϊκή πνευμονία. Άρα, η διαίρεση θα έπρεπε να γίνει ανάμεσα στο υποκλάσμα των 336 που εισήλθαν με διάγνωση ιϊκή πνευμονία ή (ARDS) και στο 57, ίσον 5,89 maximum επειδή στα κρούσματα του 2009 περιελήφθησαν και οι πάσχοντες από ARDS.
Ακόμα καλύτερα θα ήθελα να ξέρω πόσοι από τους 2715 που πέθαναν στην Αυστραλία το 2006 από γρίπη, άφησαν την τελευταία τους πνοή στην εντατική. Αυτοί θα έπρεπε να αποτελούν τον παρονομαστή του κλάσματος και όχι το 57! Όπως και να έχει τους τα χαρίζουμε επειδή, όπως θα δείτε παρακάτω, ακόμα και αυτό το αυθαίρετο τσουβάλιασμα, αυτή η υπερδιαστρέβλωση, δεν ήταν ικανά για να τεκμηριώσουν την κατάρρευση του συστήματος εντατικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του άρθρου σε διάστημα τριών μηνών απαιτήθηκαν 28 κλίνες εντατικής ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Άρα, για την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων θα χρειαστούν 280 κλίνες, όχι όλες μαζί σε μία μέρα αλλά κατανεμημένες σε διάστημα 3 μηνών, με κορύφωση περίπου στο μεσοδιάστημα αυτού του τριμήνου. Κατά το διάστημα αυτής της κορύφωσης απαιτήθηκαν το πολύ 7,4 κρεβάτια/εκατομμύριο κατοίκων. Αυτό για τα ελληνικά δεδομένα αντιστοιχεί, το πολύ, σε 74 κλίνες την ημέρα. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τους Αυστραλονεοζηλανδούς επιστήμονες, από τους νοσηλευθέντες στην εντατική, πραγματική εντατική με τεχνητή αναπνευστική υποστήριξη χρειάστηκε το 60% των εισαγωγών, συρρικνώνοντας ουσιαστικά ακόμα περισσότερο τον αντίκτυπο της νέας γρίπης στο υγειονομικό σύστημα των χωρών αυτών.
Το πιο σημαντικό όμως είναι να δούμε όχι τόσο τα απόλυτα νούμερα, αλλά το ποσοστό κατά το οποίο η νέα γρίπη επιβάρυνε τις ΜΕΘ. Θαμμένο μέσα στα ψιλά γράμματα της δημοσίευσης βρίσκεται το ανακουφιστικό στοιχείο ότι οι κρεβατοημέρες που απαιτήθηκαν για την εντατική νοσηλεία των θυμάτων της νέας γρίπης αντιστοιχούσαν στο 5,2% της συνολικής επιβάρυνσης που δέχονται κάθε χειμώνα οι ΜΕΘ και ότι ακόμα και τις ημέρες της έξαρσης της γρίπης δεν καταλήφθηκε από τους συγκεκριμένους ασθενείς πάνω από το 10% των κλινών. Επίσης 83 από τις 187 μονάδες εντατικής των χωρών αυτών (το 44%) δε χρειάστηκε να νοσηλεύσουν ούτε έναν ασθενή με γρίπη! Δε γνωρίζουμε τη δυναμικότητα και την κατανομή των ελληνικών κλινών εντατικής, αλλά πιστεύουμε ότι με βάση τα στοιχεία της Αυστραλίας, το ελληνικό σύστημα υγείας, όσο προβληματικό και αν είναι, θα καταφέρει να ανταποκριθεί. Αν όχι, αυτό μάλλον θα οφείλεται σε προβλήματα διαχείρισης των κλινών και όχι στην επικινδυνότητα του ιού αυτού κάθε αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου