Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΟΕΟ?



















Σε περίπτωση που το ξεχάσατε, σας υπενθυμίζουμε ότι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεστε εν μέσω πανδημίας επικίνδυνης γρίπης. Μπορεί να μην το έχετε καταλάβει ότι κινδυνεύετε, αλλά χάρη στις άοκνες προσπάθειες των υγειονομικών μας αρχόντων τα εμβόλια έχουν ήδη παραληφθεί και θα εμβολιαστείτε πάραυτα. Μόνο να μη σΜΠρώχνεστε. Όλοι θα πάρετε. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα αναρωτηθείτε ποιος ο λόγος εμβολιασμού από μια γρίπη που φαίνεται πιο ακίνδυνη ακόμα και από την παλιά καλή εποχική γριπούλα. Ένα από τα επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού, το οποίο προβάλλεται με ιδιαίτερη δριμύτητα από διάφορους ειδικούς, είναι αυτό της μεγάλης πιθανότητας εκδήλωσης πνευμονίας και συνακόλουθης νοσηλείας σε θάλαμο της εντατικής. Όπως δήλωσε ένας γιατρός την προηγούμενη Κυριακή στην Καθημερινή, μετά από συζητήσεις που είχε με συναδέλφους του κατέληξαν όλοι στο συμπέρασμα ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βαριάς πνευμονίας από γρίπη. Δεν ξέρω αν μετά τη συζήτηση πήγαν για τσίπουρα, αλλά, μια και αναφερόμαστε σε επιστημονικά θέματα, αξίζει τον κόπο να κοιτάξουμε στοιχεία που δεν προκύπτουν από συζητήσεις μεταξύ φίλων αλλά από επιδημιολογικά στοιχεία επίσημων οργανισμών.
Στις ΗΠΑ, οι ειδικοί (που σίγουρα δεν πίνουν τσίπουρα) προειδοποίησαν ότι πιθανώς να αποδημήσουν εις Κύριον αυτόν τον χειμώνα 90.000 άτομα από γρίπη. Επαναλαμβάνουμε ότι η πανδημία βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν εξελίξει! Ένας από του πιο αξιόπιστους (λέμε τώρα!) υγειονομικούς οργανισμούς των ΗΠΑ, είναι τα Centers for Disease Control (Κέντρα Ελέγχου Νόσων, σε απλά ελληνικά).
Το γράφημα που βλέπετε στην ανάρτησή μας είναι του CDC και απεικονίζει τα περιστατικά θανατηφόρας πνευμονίας από γρίπη, από το 2005 μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2009. Τα νούμερα στον άξονα των χ αντιστοιχούν στον αριθμό της εβδομάδας του έτους. Η καμπύλη είναι ημιτονοειδής επειδή τα περιστατικά θανάτων από πνευμονία λόγω γρίπης, φυσικά παρουσιάζουν ύφεση το καλοκαίρι και έξαρση το χειμώνα.
Η κάτω ημιτονοειδής καμπύλη αντιστοιχεί στη γραμμή βάσης της εποχής (ας πούμε, στον παρατηρούμενο μέσο αριθμό κρουσμάτων) και η πάνω στο όριο κήρυξης επιδημίας. Όσο η κόκκινη γραμμή παραμένει μέσα στο κανάλι που δημιουργούν οι δύο ημιτονοειδείς καμπύλες όλα βαίνουν καλώς. Όταν ξεφύγει, σημαίνει ότι οι θάνατοι αρχίζουν και αποκτούν επικίνδυνες διαστάσεις. Όπως βλέπετε γύρω στη δέκατη εβδομάδα του 2008 (χονδρικά Φεβρουάριος Μάρτιος 2008), εμφανίστηκε μία έξαρση θανάτων, δηλωτική επιδημίας γρίπης, φαινόμενο γενικά αναμενόμενο για αυτήν την εποχή του χρόνου. Τα στοιχεία του 2008, αφορούν θανάτους από πνευμονίες οφειλόμενες στην απλή εποχική γρίπη. Ακούσατε κανέναν να τσιρίζει και ως νέος Νοστράδαμος να προβλέπει το τέλος του κόσμου; Ακούσατε να κλείνουν σχολεία; Ακούσατε να παρακαλάν τις εταιρείες να φτιάξουν εμβόλια το ταχύτερο δυνατό για να μας εμβολιάσουν όλους (υπήρχαν βέβαια. Τα κλασσικά αντιγριπικά εμβόλια); ΟΧΙ. ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΥΤΗ! Γιατί; Επειδή αυτά τα πράγματα είναι φυσιολογικά. Αντιπαραβάλετε τώρα, τη θνητότητα από πνευμονία από τον Ιούνιο του 2009 (μήνας που η ανθρωπότητα κηρύχτηκε σε κατάσταση πανδημίας) μέχρι σήμερα. Όχι μόνον είναι εντός του καναλιού ασφαλείας, αλλά εδώ και λίγες εβδομάδες είναι ακόμα και κάτω από τον μέσο όρο! Επαναλαμβάνω ότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας!! Που είναι η πανδημία, ΟΕΟ?
Άρα, τα περιστατικά επικίνδυνων πνευμονιών δεν έχουν αυξηθεί. Αυτό που έχει αυξηθεί είναι η τρομολαγνία των γιατρών και των ΜΜΕ. Όλοι ψάχνουν εναγωνίως ένα λόγο ύπαρξης, έναν ρόλο σε αυτήν την κοινωνία. Επιτρέψτε μας να αντιδρούμε όταν τον βρίσκουνε πάνω στην πλάτη μας και μέσα στην τσέπη μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου