Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Η ΑΠΟ ΕΔΡΑΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ

Ο Brian Malow δεν είναι καν καθηγητής. Με τον τρόπο του όμως κάνει τη διδασκαλία απόλαυση και διασκέδαση. Μακάρι οι καθηγητές μας να είχαν το ένα εκατοστό της ευφυίας του και του χιούμορ του. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι πολύτιμη για να αναλώνεται σε βαρετά από άμβωνος κηρύγματα, όμως γίνεται μοναδική εμπειρία όταν στην άκρη του αμφιθέατρου βρίσκεται κάποιος εμπνευσμένος.



Ο Malow μέσα σε δύο λεπτά έβαλε στο μυαλό των φοιτητών έννοιες που άλλοι χρειάζονται εξάμηνα επί εξαμήνων για να το καταφέρουν.

Ακούγοντάς τον (και βλέποντάς τον!) καταλαβαίνεις επίσης ότι η μόρφωση δεν είναι κάτι εξαργυρώσιμο σε είδος ή χρήμα, όπως πολλοί και πολλές νομίζουν. Η μόρφωση υφίσταται αφ' εαυτής και προσφέρει μοναδική δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ ευφυιών όντων. Εξ' ορισμού -και συγχωρέστε με για τον ελιτισμό- οι πραγματικά μορφωμένοι διατηρούν τον δικό τους κώδικα, αδιάσπαστο από τους μη μορφωμένους, ο οποίος πηγάζει από αυτό ακριβώς που τους χαρακτηρίζει: από την γνώση. Ένα αστείο, μία νύξη, ένα σχόλιο εύστοχο μπορεί να αναδείξει μία στιγμή και να της χαρίσει βάρος και μοναδικότητα. Τέτοιες στιγμές συνειδητοποίησης δεν αγοράζονται με τα λεφτά όλου του κόσμου και πιθανώς να συνιστούν αυτό που προσπαθούμε να αγοράσουμε με τα λεφτά: την ευτυχία. 


Ζούμε σε ένα κόσμο που ο σουβλατζής θεωρείται πιο επιτυχημένος από τον δάσκαλο επειδή κερδίζει περισσότερα χρήματα και οδηγάει κουρσάρα. Αυτού του είδους η υλιστική, χρηστική αντίληψη έχει διαποτίσει τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι ζουν προσδοκώντας τη γκλάμορους ζωή της τηλεόρασης και των γυαλιστερών σελίδων των life style περιοδικών. 
Οι νέοι άνθρωποι  δεν έχουν κανένα δάσκαλο να τους πείσει ότι η ζωή δεν είναι συνώνυμο της απόκτησης υλικών αγαθών, αλλά δυνατότητα αποσαφήνισης των αιτίων και των φαινομένων που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Ελάχιστοι πλέον μπορούν να σταθούν ως ζωντανά παραδείγματα (role models) και να δείξουν στα παιδιά μας ότι υφίστασαι όταν προσπαθείς να μάθεις, να αιτιολογήσεις το άγνωστο. Ας μην αφήσουμε αυτόν τον κόσμο να πορευτεί ερήμην των άξιων. 

3 σχόλια: