Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η ΝΕΑ ΗΘΙΚΟΛΟΓΙΑ

Χθες αποφάσησα να ξεφύγω. Να ξεχάσω το καταρρέον πολιτικό σύστημα, το ΔΝΤ, τους ηλιθιους εραστές του Κιμ Ιλ Σουνγκ (ΚΚΕ).
Οι σκέψεις μου πλανήθηκαν αλλού. Και ως συνήθως βρίσκουν λιμάνι σε αναζητήσεις πνευματικές. Σε ερμηνείες και αποσαφηνίσεις. Εκεί που άλλοι ονειρεύονται παραλίες και έρωτες, εγώ αναλογιζόμουν για το νέο καθωσπρεπισμό, τη νέα ορθότητα (Έχω χάσει γκόμενες έτσι...). Οχι αυτήν που υπηρετούμε ασυνείδητα, αλλά αυτήν που κάποιοι έχουν επιλέξει να μας σερβίρουν μεθοδικά και σκόπιμα. Τα παρακάτω λόγια γράφτηκαν το 1893 από τον Mark Twain. Βρίσκονται στο "The Moral Statistician", που πρωτοδημοσιεύθηκε στο "Sketches, Old and New". Αναφέρεται στην κατασταλτική επιστήμη (Μετάφραση Codehealth).


«Δε θέλω καμιά από τις στατιστικές σας. Τις χρησιμοποίησα όλες για να ανάψω την πίπα μου. Μισώ το σινάφι σας. Συνέχεια προσπαθείτε να αποδείξετε πόσο βλάπτεται η υγεία του ανθρώπου, πόσο πολύ παρεμποδίζεται η διανοητική του λειτουργία και πόσα δολάρια ξοδεύει κατά τη διάρκεια των 92 χρόνων της ζωής του στην απόλαυση της μοιραίας συνήθειας του καπνίσματος, αλλά και στην εξίσου μοιραία απόλαυση του καφέ και του μπιλιάρδου και κανενός ποτηριού κρασί μαζί με ένα ωραίο δείπνο και και….

Και ποτέ δεν προσπαθήσατε να ανακαλύψετε πόση παρηγοριά, χαλάρωση και απόλαυση αντλεί κατά τη διάρκεια της ζωής του ένας άνθρωπος από το τσιγάρο (όλα αυτά αξίζουν δέκα φορές τα λεφτά που θα εξοικονομούσε αν δεν κάπνιζε), ποτέ δε μπήκατε στον κόπο να υπολογίσετε το φρικτό κόστος της απώλειας της ευτυχίας μιας ζωής χωρίς κάπνισμα.

Φυσικά και μπορείτε να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα αρνούμενοι για πενήντα χρόνια να υποκύψετε σε όλες αυτές τις μικρές ακόλαστες απολαύσεις. Αλλά τι θα τα κάνετε; Πού θα τα ξοδέψετε;

Τα χρήματα δε μπορούν να σώσουν την απειροελάχιστη ψυχούλα σας.

Τώρα που σας τα είπα, τα μάθατε πια όλα αυτά. Έτσι δεν είναι; Για ποιο λόγο τότε θέλετε να ζήσετε ισχνοί και μαραμένοι μέχρι τα βαθιά σας γεράματα; Για ποιο λόγο μαζεύετε χρήματα, αφού σας είναι τελείως άχρηστα;

Εν ολίγοις, γιατί δεν πάτε να πεθάνετε κάπου αλλού, αντί να προσπαθείτε με τις μοχθηρές σας «ηθικές στατιστικές» να πείσετε τους ανθρώπους να γίνουν το ίδιο στεγνοί και αγέλαστοι με εσάς;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου