Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Αόοοομματος

Μέσα από τις 93000 σελίδων δικογραφίας της υπόθεσης των στημένων παιχνιδιών και όλους τους διαλόγους που δημοσιεύονται στον τύπο, μπορεί το έμπειρο μάτι να αλιεύσει (με την μέθοδο γρι-γρι) διαμάντια , και μετά να τα προσφέρει ως μαργαριτάρια στους χοίρους।


Παραθέτουμε τρία αποσπάσματα και μια σημείωση από την δικογραφία।


Συμμετέχουν ο Γιώργος (Γ) , ο Αντώνης (Α) στο ένα , ο Αχιλλέας (ΑΧ) ο Μάκης (Μ) στο άλλο , και όλοι μαζί στο τρίτο।


Α. : Ελα Γιώργο όλα καλά…

Γ. : Μια χαρά τι κάνεις εσύ;

Α.: Ρε να σε ρωτήσω κάτι ήθελα.

Γ. : Αααπ … λέγε

Α. : Την Αλέκα την είδες προχθές ; Τι κολιέ φορούσε, το είδες;

Γ. : Ναι εγώ της το έκανα δώρο τις προάλλες στην συνάντηση. Μου το έφερε η mummy από την Αμερική είναι από πράσινα m&ms….

Α. : Τι χάρη της ζήτησες ρε μπαγάσα;

Γ. : Η κόρη του Λοίζου δεν μας αφήνει να χρησιμοποιούμε τον ¨Ηλιο¨ μπορείς να το φανταστείς…. Είπε ότι θα της μιλήσει …ααπ.

Α. : Να σου πω, από τα στημένα παιχνίδια , πες στην ΕΠΟ να δει τον Ηρακλή αλλιώς . Εχει τα χρώματα μας ρε Γιώργο. Λίγο ντροπή.

Γ. : Καλά θα δώ τι μπορεί να γίνει.

Α. : Τι άκουσα η εισαγγελέας η Παπανδρέου είναι συγγενής σου.

Γ. : Όχι….εγώ είμαι….Στον ελεύθερο χρόνο μου , μετά το ποδήλατο , και τώρα που έφτιαξε ο καιρός, μετά το κανό , βάζω περούκα και κάνω την εισαγγελέα.

Α.: Ασε ρε….

Γ. : Δεν με κατάλαβε κανείς . Και είδες τι παρατσούκλι μου έδωσαν ααπ; Terminator …Ωραίο εε; Ααπ . Γι΄ αυτό σου λέω τι θέλεις να γίνεις πρωθυπουργός, το μπελά σου ψάχνεις;

Α. : Πρόσεχε μη σου μείνει κανένα κουσούρι όμως;

Γ. :Μάθε τέχνη κι άστηνε. Μου χρησιμεύει κιόλας στην Ευρώπη. Αλλοι θα έδιναν γη και ύδωρ για να σωθούμε , εγώ λόγω και της περούκας δίνω πίπα , κ…..ο. Γι’ αυτό σου λέω άστο . Και έτσι που τους έχεις ερεθίσεις με τις τζάμπα μαγκιές του μεσοπρόθεσμου δεν σε βλέπω καλά.

Α. : Μου φαίνεται έχεις δίκιο. Φαντάσου να γίνει και καμιά διεύρυνση και να μπούν και οι Τούρκοι στην ένωση. Την έβαψα.

………………………………………………………………………………………………

Μ. : έλα ρε Αχιλλέα τι γίνεται ; πως τα περνάς από μέσα;

ΑΧ. : Γεια σου ρε Μάκαρε. Μια χαρά προς το παρόν . Αφού και από δώ μπορώ και στήνω …

Μ. : Μού πήρε ο μεγάλος ο κόκκινος …ξέρεις και μου είπε να βάλει κανένα ελικόπτερο να πώ και τον ψηλό Ρωχάμη …κατάλαβες ποιον λέω εε; Να στήσει τίποτα και να σε βγάλουμε έξω.

ΑΧ. : ευχαριστώ ρε παιδιά …αλλά και δώ καλά είμαι , δεν είδες τι έκανα χθές , αλλά κι εσύ άπαιχτος ρε φίλε…Τι έταξες στον αόμματο για να πεί όχι στο μεθοπρόθεσμο; Τι κουφάλα που είσαι ρε….

Μ. : εσύ τι έταξες στην Ελσα για να πεί ναι ; Καμιά συνδρομή στα body line;

ΑΧ.: Όχι ρε είναι τίμια τα παιδιά . Γενικώς στην βουλή δεν έχουν πρόβλημα με το χρήμα ρε…

Μ. :Τι να κάνουμε ,αφού είναι άσχετοι όλοι τους . Αν δεν βάλουμε εμείς το χεράκι μας με το αζημίωτο θα τους βουλιάξουν. Τόσο χαιβάνια…

ΑΧ.: Πρίν μπώ μέσα μίλούσα με τον Κινέζο και έκανε παράπονα . Θέλει κι αυτός να μπεί στο παιχνίδι…

Μ. : πρόσεξε , είδες τι έγινε με τον Ρώσο, που τα έκανε σαν τα μούτρα του και μετά προειδοποιούσε την κουράδα την δικιά μας να προσέχει. Τι να προσέξει ο κουραδιάρης που είχε σαβουρώσει όλα τα γυράδικα της περιοχής . Και μετά ζητούσε κιόλας να τον ξαναβάλουνε στο παιχνίδι. Ακουσον ακουσον.

ΑΧ। : Ποίος αυτός ; είναι μεγάλη κουράδα και πολύ τεμπέλης γι’ αυτό και έπαθε αυτά που πάθαμε.


Εδώ ακούγεται ένα κλίκ , και στο βάθος να τραγουδά η Χαρούλα ,το μπλέξαν οι γραμμές μας …του Πορτοκάλογλου।


ΑΧ. : Αυτά που λές ρε Μάκαρε τα νέα μου…

Γ.: ααπ είπες τίποτα ρε Αντώνη

Μ.: Ποίος είναι εκεί .Ρε μπάς και μας γράφουμε…

Γ. : Όχι στον πρωθυπουργό ποτέ δεν γίνονται αυτά . Ετσι εε Αντώνη;

ΑΧ.: Είσαι ο Γιώργο ρε μεγάλε;

Α. : Ναι αυτός είναι…

ΑΧ. : Ρε Γιώργο σε έπιασε το παιδοβούβαλο να σου πει ;….

Γ.: Ποίος ο Πάγκαλος η ο Βενιζέλος;

Μ. :Έλα μην κάνεις σαν παρθένα, .. για τον μεγάλο τον πρόεδρο σου λέει τον κόκκινο.

Γ। : Ρε Αντώνη τι γίνεται;….


Κυπατζής 1 : Ρε ποιος μαλάκας πάτησε το conference .. α ρε άχρηστοι μόνο ο Τόμπρας τα ήξερε τα μηχανήματα ….Θα μας καταλάβουνε ρεεεε….

Κυπατζής 2 :Σόρρυ , αλλά μπήκα στο ιντερνετ στην Ασία να ποντάρω γιατί πρίν λίγο άκουσα για κάτι πολύ δυνατό.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Οι εφορίες πατέντα ελληνική. Τι συμβαίνει εις την ευρωπαϊκή αλλοδαπή; Απλό. Υποβάλλεις τη δήλωσή σου και τελείωσες. Ουδεμία επαφή του φορολογούμενου πολίτη με τον εφοριακό. Ούτε από μίλια μακριά. Δεν σε ξέρει. Δεν το ξέρεις. Από εκεί και πέρα τον λόγο έχουν ειδικοί μηχανισμοί και δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Ετσι φερ' ειπείν ορμάνε σε εκατό ηλεκτρολόγους. Ετσι και τους τσακώσουν να κλέβουν έστω και μία δραχμή τους μπαγλαρώνουν και τους επιβάλουν πρόστιμο καμιά εκατοστή χιλιάδες euros. Δεν πληρώνει; Τότε δημεύουν την περιουσία του. Με διαδικασίες πατ κιούτ. Χωρίς εφέσεις, αναβολές και λοιπές πατέντες νεοελληνικές. Το ίδιο και με εκατό μεγαλογιατρούς, υδραυλικούς, μπουτικατζήδες, αισθητικούς και πάσης φύσεως ελεύθερους επαγγελματίες. Τόσο απλό. Ομως ο Παπανδρέου με την παρέα του παίρνουν τα κρανία των νομοταγών πολιτών. Εσύ ας πούμε που δηλώνεις πενήντα χιλιάδες μεικτά είσαι χορηγός της σπιταρόνας, της βιλάρας και της αυτοκινητάρας ενός φίλου σου μεγαλοδικηγόρου που  δηλώνει δώδεκα χιλιάρικα. Τι έπρεπε να γίνει; Πρώτο, διώχνεις τους επίορκους εφοριακούς. Αφού πρώτα μαδήσεις την περιουσία τους. Υστερα δημιουργείς νέο ελεγκτικό μηχανισμό. Με καλοπληρωμένους και αδιάφθορους. Πώς; Με κάθε κεφάλι επικηρυγμένου φοροφυγά θα εισπράττεις ως μπόνους από το ελάχιστο μέχρι πέντε τοις εκατό. Ανάλογα με το ποσόν. Υστερα διαπομπεύεις δημοσίως τους απατεώνες και τους κοπρίτες. Υστερα μαζεύεις καμιά δεκαριά δισεκατομμύρια ετησίως. Και ύστερα θα σου πω εγώ αν η φοροδιαφυγή θα εξακολουθεί να παραμένει το εθνικό μας  σπορ. Άπαντες θα κατουρηθούν πάνω τους και  θα μεταβληθούν σε αμνοί εν μία νυκτί. Γιατί δεν το κάνουν; Προφανώς  γιατί και οι ίδιοι είναι φοροφυγάδες. Προφανώς για να προστατεύσουν τους κολλητούς τους. Και προφανώς γιατί έτσι βολεύεται η κομματική πελατεία η εκλεκτή. Με απλά λόγια, οι  πολιτικοί είναι ηθικοί αυτουργοί ενός μεγιστοτεράστιου  κακουργήματος που λέγεται φοροκλοπή. Ψηφίσαμε λύκους να φυλάνε τα πρόβατα και να μας σώσουν από την καταστροφή!
 
Του Δημήτρη Δανίκα

ΟΥΣΤ

Ακολουθεί η επιστολή-βόμβα της κ. Μυρσίνης Λοϊζου, η οποία απαγορεύει στο κίνημα να χρησιμοποιεί τον ύμνο του.
Κυρία Λοίζου, αργήσατε 2-3 δεκαετίες. Όταν τα λαμόγια χρησιμοποιούσαν το κίνημα ως όχημα προσωπικών επιδιώξεων, όταν το κίνημα κατάντησε να εξυπηρετεί μαφιόζικες συνδικαλιστικές κάστες (λιμενεργάτες, εφοριακούς, τελωνειακούς, ΟΤΕτζίδες, ΔΕΗτζίδες, ΟΣΕτζίδες και άλλους αναξιοπαθούντες οι οποίοι σήμερα αγανακτούν στις πλατείες της ηρωικής-βεβαίως βεβαίως- αυτής χώρας) που ήσασταν κυρία Λοίζου. 
ΟΥΣΤ!
Την επιστολή μπορείτε να την τυπώσετε στο χαρτί τουαλέτας σας για πιο απαλό αποτέλεσμα. (Κυρία Λοίζου το αριστερό μου αρχ.δι σκίρτησε)



«Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ

» Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζω εκ των προτέρων, ότι αυτή η κίνησή μου είναι συμβολική, εν τούτοις η συνείδησή μου, και η αξιοπρέπειά μου ως ενεργού πολίτη μου επιβάλλει να σας γνωστοποιήσω τα εξής: Ο πατέρας μου Μάνος Λοΐζος αγωνίστηκε με τον δικό του τρόπο, για αξίες όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία, και η Κοινωνική Δικαιοσύνη. Προσπάθησε να υπηρετήσει μέσω της τέχνης του, τα οράματα και τις αξίες ενός καταπιεζόμενου λαού, ο οποίος με πολύ κόπο, αίμα και δάκρυα αγωνίστηκε για την Δημοκρατία, την οποία τόσο βάναυσα του την στερούσαν. Αφού αυτός ο λαός κατοχύρωσε με πολλούς αγώνες τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα τα οποία στην Ευρώπη είχαν κατακτηθεί χρόνια πριν, έρχεστε σήμερα και όπου δικαιώματα βάζετε ευκαιρίες.

» Τα δικαιώματα στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, τα έχετε κάνει ένα απέραντο fast track έξυπνων επενδύσεων, ξεπουλώντας όχι μόνο τον δημόσιο πλούτο αυτή της χώρας, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη.

» Τόσα χρόνια σας ακούω να χρησιμοποιείτε το 'Καλημέρα Ήλιε' στις κομματικές σας συγκεντρώσεις. Παλιότερα, απλά με ενοχλούσε αισθητικά καθώς και με πλήγωνε, εξαιτίας αφενός της υποκρισίας σας, -διότι οι δικές σας αξίες επέβαλαν και έναν βαθιά εξουσιαστικό τρόπο ζωής, και δημιούργησαν σκλάβους αντί για ελεύθερους ανθρώπους, και ενεργούς πολίτες- και αφετέρου διότι οι δικές σας αξίες δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με αυτό που προσπαθεί να πει το συγκεκριμένο τραγούδι. Τώρα όμως πλέον εξοργίζομαι, γιατί δείχνει ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα από τους αγώνες του λαού και των εργαζομένων, πράγματα τα οποία ενέπνευσαν τον πατέρα μου, και του έδωσαν και μια αντίστοιχη στάση ζωής στην καθημερινότητά του ως πολίτη, και στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του.

» Το τραγούδι αυτό καλημερίζει τον Ήλιο, την ελπίδα, την αλληλεγγύη, και την προσμονή ενός ολόκληρου λαού, για δημοκρατία και ελευθερία. Εσείς όμως, είστε υπεύθυνοι για την πιο βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική, και πολιτισμική καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ποτέ αυτός ο τόπος. Ως εκ τούτου, σας απαγορεύω ρητά και κατηγορηματικά, να χρησιμοποιείτε έργο ή μέρος του έργου του Μάνου Λοΐζου, σε οποιαδήποτε κομματική σας εκδήλωση ή δραστηριότητα. Βέβαια ίσως να απαντήσετε ότι το έργο του Μάνου Λοΐζου ανήκει στον λαό. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο όμως και η συγκεκριμένη πράξη εκ μέρους μου. Επειδή όπως αποδείχτηκε δεν είστε, και ούτε ήσασταν ποτέ μέρος αυτού του λαού, και δεν έχετε πλέον κανένα δικαίωμα και καμία νομιμοποίηση να συνεχίζετε να τον εξαπατάτε.

» Ο Ήλιος άλλωστε, είναι δικός μας, και όχι δικός σας. Δεν μπορεί κανείς να μας τον πάρει. Και δεν θα μας τον πάρει».

Μυρσίνη Λοΐζου



Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ο Αδωνις και τα αυτονόητα

Ότι θα έρχονταν μία μέρα που τα αυτονόητα θα τα έλεγε ο Άδωνις δεν το περίμενα. 

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ

Μέγιστο άρθρο. Επίσης, συγχαρητήρια στον -ην μεταφραστή -στρια (Από το vima on-line)


Eπίθεση στον Σαμαρά από την ZEIT-Online
Η γερμανική εφημερίδα, θεωρεί ότι δεν συμπεριφέρεται υπεύθυνα απέναντι στην κρίση
Eπίθεση στον Σαμαρά από την ZEIT-Online




Σε σχόλιό του ο Μίκαελ Τιούμαν, που δημοσιεύεται στην ZEIT-Online με τίτλο «Οι πολιτικοί της Ελλάδας είναι το πρόβλημα» και υπότιτλο «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαμαράς συμπεριφέρεται ανεύθυνα στην κρίση. Εκπροσωπεί τη λαϊκίστικη-αδύναμη στο χαρακτήρα πολιτική τάξη της χώρας», αναφέρει:
Είναι αγνώμονες οι Έλληνες; Διαδηλώνουν κατά του προγράμματος λιτότητας, αν και οι Ευρωπαίοι τους δίνουν τόσα χρήματα. Εξεγείρονται κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που ίσως είναι ο τελευταίος ανεξάρτητος πρωθυπουργός της χώρας τους, πριν η χώρα κυβερνηθεί έξωθεν. Επαναστατούν κατά της περικοπής συντάξεων και επιδομάτων, αν και άλλα κράτη στηρίζουν το δικό τους κράτος. Όλα αυτά μοιάζουν ακατανόητα. Δεν πρέπει όμως να εκπλήσσουν κανένα.
Και στη Γερμανία και στη βόρειο Ευρώπη θα κατέβαιναν οι άνθρωποι στο δρόμο, αν περικόπτονταν τόσο δραστικά οι μισθοί τους. Και σε μας θα καλούσαν τα συνδικάτα σε κινητοποιήσεις, αν ετίθετο θέμα κοινωνικών κεκτημένων. Στη διαμάχη για τη σχετικά ανώδυνη Agenda 2010 του Σρέντερ, οι ηγέτες των γερμανικών συνδικάτων ούρλιαζαν σαν να ήταν στον πάγκο των βασανιστηρίων – για εκείνες τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που σήμερα κάνουν τη Γερμανία να λάμπει διεθνώς. Τέτοιου είδους παράλογες συναισθηματικές αντιδράσεις είναι φυσιολογικές και ανήκουν στη δημόσια αντιπαράθεση για τα προγράμματα λιτότητας και τη διάσωση του κοινωνικού κράτους.
Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η δυσαρέσκεια των ανθρώπων στο δρόμο. Το σκάνδαλο είναι η συμπεριφορά των πολιτικών και η ανευθυνότητα των μορφωμένων στη Σορβόννη και στο Χάρβαρντ ελίτ, που μιλούν άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά. Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου πρέπει να παλέψει όχι τόσο με τον χωρίς κατανόηση λαό όσο με ένα διεφθαρμένο μείγμα από δειλία, αδυναμία χαρακτήρα και λαϊκισμό της ελληνικής πολιτικής τάξης.
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου παραδίδουν τα όπλα, επειδή ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν «να είναι βίαιοι». Διεφθαρμένοι πολιτικοί με πελατειακές διασυνδέσεις από όλα τα κόμματα ξιφουλκούν κατά του ΔΝΤ με πύρινους λόγους. Και ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κάνει την απαραίτητη κίνηση. Είναι αυτός που αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο χαμηλά έχει πέσει η πολιτική τάξη της Ελλάδας.
Ο Αντώνης Σαμαράς ηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΝΔ. Αυτό το συντηρητικό πελατειακό κόμμα επιδείνωσε το ελληνικό χρέος από το 2004 έως το 2009 με ανενδοίαστη σωρεία δαπανών, οδηγώντας στην καταστροφή. Επρόκειτο για πέντε ζοφερά χρόνια. Το κόμμα εξυπηρετώντας την πελατεία του διόγκωσε τον κρατικό μηχανισμό, περισσότερο από κάθε άλλη προηγούμενη κυβέρνηση. Το κόμμα έχασε το 2004 την ευκαιρία δημιουργίας ισορροπημένων σχέσεων της Κύπρου με την Τουρκία, όταν αυτό ήταν ακόμα δυνατό. Τελικά, το κόμμα παραιτήθηκε όταν ήδη η Ελλάδα είχε δυστυχώς χρεοκοπήσει.
Σήμερα, η ΝΔ κάνει σαν να μην είχε κυβερνήσει ποτέ εδώ και δεκαετίες. Ο Αντώνης Σαμαράς συμπεριφέρεται σαν Ο κύριος Όχι, που απορρίπτει κάθε συναίνεση για ένα αναγκαίο πρόγραμμα λιτότητας. Παίζει το ρόλο της Νέμεσης για τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο ως φοιτητής μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο στο αμερικανικό Amherst College. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ένας από εκείνους τους ελίτ γόνους της Ελλάδας, που τους έστειλαν οι γονείς τους με εισιτήριο business class στο εξωτερικό. Μετά τις οικονομικές σπουδές στο Amherst έκανε στο Χάρβαρντ το Master of Business Administration. Ο άνθρωπος λοιπόν είναι ειδικός. Αλλά δεν εφαρμόζει όσα έμαθε.
Πολλοί έχουν ξεχάσει ότι ήταν εκείνος ο Έλληνας, που σχεδόν πριν από 20 χρόνια κατέστησε διεθνές ζήτημα τη θλιβερά ατελείωτη αντιπαράθεση για τη Μακεδονία. Τότε έκανε θόρυβο ως ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της ΝΔ λέγοντας ότι οι Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων θα κλέψουν από την ανυπεράσπιστη Ελλάδα το ιστορικό όνομα, τη μνήμη και ίσως και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε μια εθνικιστική καμπάνια για το όνομα άνευ προηγουμένου, που μέχρι σήμερα δηλητηριάζει τα Βαλκάνια. Δίχασε το κόμμα του, ίδρυσε την ομάδα των λαϊκιστών Πολιτική Άνοιξη και περιφερόταν έτσι για πολλά χρόνια στην ελληνική πολιτική. Τέλος, έκλεισε ειρήνη με το παλιό κόμμα του, επανεντάχθηκε και κατέλαβε τη θέση του αρχηγού του κόμματος.
Απ’ αυτό το ψηλό άτι φράζει τώρα το δρόμο στην κυβέρνηση. Αποποιείται της μεγάλης ευθύνης, που φέρει το κόμμα του μέχρι το 2009. Αρνείται τη συναίνεση όλων των κομμάτων, που η Ελλάδα θα είχε τόση ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες. Προσποιείται στον κόσμο ότι υπάρχει ακόμα κάποιο μυστικό κόλπο για το πώς μπορεί κανείς να μην κάνει οικονομία. Πολιτικοί σαν αυτόν απειλούν την ανεξαρτησία και το μέλλον της Ελλάδας περισσότερο από κάθε διαδηλωτή και αρχηγό συνδικάτου.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΛΕΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Ντίνος Χριστιανόπουλος: «Είμαι ένας ευτυχεσμένος άνθρωπος»

της Τζίνας Δαβιλά Από το protagon.gr

Δεν του αρέσουν οι ταμπέλες και οι χαρακτηρισμοί, αυθαιρετώντας τον χαρακτηρίζω αιρετικό, απόμακρο, δηκτικό. Προσωπική μου εκτίμηση, ο Χριστιανόπουλος θα αφήσει έργο πίσω του, ίσως αντίστοιχο του Καβάφη, που ναι μεν υπήρξε μαθητής του όπως ο ίδιος ομολογεί, αλλά διαφοροποιήθηκε ως προς το είδος ποίησης και προσέγγισης της θεματολογίας.
Κατεβήκατε στις πλατείες με τους «Αγανακτισμένους»;
«Δεν βγαίνω, δεν ξέρω και δεν βλέπω γιατί αγανακτούν, δεν μπορώ να καταλάβω τι ζητούν. Για να ζουν και με τα λιγότερα σημαίνει ότι οι περικοπές έγιναν σε παχυλούς μισθούς. Δεν μας είπαν ποτέ πώς και με ποια μέσα και ποιες προϋποθέσεις διορίστηκαν. Ας μην λέμε ότι φταίνε μόνο οι κυβερνήσεις που μεταξύ μας είναι αχρείες αλλά φταίμε και εμείς που ενώ είμαστε φτωχομπινέδες  επιμένουμε να ζούμε σαν νεόπλουτοι. Περίπου να πάθουμε καλά. Δεν βγαίνω στους δρόμους, δεν ακούω ραδιόφωνο, δεν διαβάζω εφημερίδα και νοιώθω περίπου …. ευτυχεσμένος. …ναι, ναι σωστά ακούσατε.. Ζω με λιγότερα από 600 ευρώ, χωρίς να θέλω πολυτέλειες, αυτοκίνητα και σπίτια. Και με ολίγους παράδες μπορώ και ζω».

Είστε ο μοναδικός επίτιμος καθηγητής στη Φιλοσοφική του Αριστοτελείου χωρίς διδακτορικό.
«Επεδίωξα να γίνω επίτιμος καθηγητής χωρίς διδακτορικό στο τμήμα της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο γιατί τόσα χρόνια με ζάλιζαν. Αρνήθηκα να γίνω καθηγητής κατηγορηματικά προ πολλών δεκαετιών. Δεν βλάπτει ούτε είναι τίποτα σοβαρό, δεν πρόκειται να διδάξω και προπάντων δεν πρόκειται να εισπράξω μία! Δεν θέλω το κράτος αφέντη στο κεφάλι μου. Γι αυτό και υπήρξα ο μοναδικός ποιητής στους 1000 που αρνήθηκα την σύνταξη ποιητή-λογοτέχνη του Κράτους. Μακριά από τις κυβερνήσεις.
Γιατί αρνείστε το εκπαιδευτικό σύστημα;
«Είμαι αντίθετος με το εκπαιδευτικό σύστημα γιατί είναι κουραφέξαλα και δόξα τω θεώ που δεν ανακατεύτηκα σε όλη αυτή τη γελοιότητα. Και δεν τα λέω τώρα, τα έλεγα πριν από μισό αιώνα. Αρνήθηκα να υπηρετήσω αυτήν την άθλια και ελεεινή παιδεία. Ήμουν ικανός να ζητιανέψω έξω από τον Λαμπρόπουλο, αρκεί να ήμουν μακριά από την άθλια παιδεία. Όταν πήρα το πτυχίο μου διορίστηκα βιβλιοθηκάριος στη δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης για 8 χρόνια όπου στη συνέχεια παραιτήθηκα. Τότε άνοιξα δικό μου γραφείο διορθώσεων δοκιμίων  στη Θεσσαλονίκη. Και έβγαλα λίγα λεφτουδάκια και χωρίς να γίνω ζητιάνος πέτυχα τον πρώτο στόχο να μην γίνω εκπαιδευτικός. Πρόκοψα στη λογοτεχνία γιατί αυτός ήταν ο καημός μου (και όχι η ύποπτη εκπαίδευση γιατί χώνουν το χέρι τους εκεί διάφοροι άσχετοι) και στην ποίηση που είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Αυτή είναι και η μεγάλη μου ευχαρίστηση. Πρόκοψα στην ποίηση αλλά δεν έβγαλα λεφτά».
Σε τι άλλο αντιτίθεστε;
«Είμαι αντίθετος προς κάθε καθεστώς και το λέω και ας μην με ακούει κανείς, μακριά από τις σχέσεις με τις κυβερνήσεις. Η όλη θλιβερή όψη της σημερινής θλιβερής πραγματικότητας δείχνει ότι ο καιρός έχει γυρίσματα. Είμαι εναντίον κάθε μορφής εξουσίας. Εφημερίδας, διοικήσεως κλπ.».
Έχετε τελικά εκφραστεί αρνητικά για τους Ελύτη-Σεφέρη;
«Έχω κάποιες επιφυλάξεις και για Ελύτη και για Σεφέρη παρ’όλο που είναι καλοί ποιητές και ήταν φίλοι μου ο Ελύτης περισσότερο. Είχαν όπως είναι πολύ φυσικό τις κάποιες μετριότητές του. Τίποτα παραπάνω. Μερικοί δημοσιογραφίσκοι, χαμένα κορμιά πήραν αυτές τις μικροεπιφυλάξεις, τις εξόγκωσαν  και με απέδειξαν ως φανατικό εχθρό ή υπονομέα των νομπελιστών. Αυτά είναι του κώλου, με συγχωρείτε. Δεν έχω καμία κακία και ζήλεια για αυτούς. Όταν μεταφράστηκαν τα ποιήματά μου στα σουηδικά έδωσα συνέντευξη σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό όπου μεταξύ άλλων εκφράστηκα αρνητικά για το Νόμπελ ως διεθνές βραβείο λέγοντας ότι αμφισβητώ την ειλικρίνεια αυτών που δίνουν το Νόμπελ, γι αυτό μακριά από το Νόμπελ. Έδωσαν Νόμπελ στον Τσόρτσιλ, έναν πολιτικό και στον Ρίτσο- αν και διαφωνώ μαζί του- έδωσαν το βραβείο Λένιν που είναι για τους πολιτικούς και όχι το Νόμπελ που είναι για την λογοτεχνία. Και αντί να λυσσιάξουν οι σουηδοί με όσα τους είπα, η σουηδική ραδιοφωνία δέχτηκε αναρίθμητες επιστολές που έγραφαν: «να αγιάσει το στόμα του» Συνεπώς ζούμε σε οργανωμένες παραπληροφορήσεις. Υπάρχουν γενικώς υπερτιμημένες αξίες στην ποίηση, αλλά γίνεται ένα παλαντζάρισμα. Αυτοί που κυριαρχούν τώρα δεν πιστεύω ότι θα κυριαρχήσουν και μετά από 30 χρόνια.  Κάποιοι τώρα τους ανεβάζουν και τους προωθούν».
Ο Παλαμάς πολέμησε τον Καβάφη.
«Τεράστιο θέμα αυτό. Ο Παλαμάς άλλοτε ήταν λυσσασμένος απέναντι στον Καβάφη και άλλοτε πιο μετριοπαθής στις δηλώσεις του. Φοβούνταν τον Καβάφη διότι διαισθανόταν ότι το μέλλον ανήκει στον Καβάφη που κατέκτησε την παγκόσμια αποδοχή. Ο  μεγάλος Παλαμάς κατέρρευσε και αυτό είναι γεγονός. Δεν ενδιαφέρει πια κανέναν η κόντρα μεταξύ τους. Ο Καβάφης όπως είχα πει και στο παρελθόν, καλπάζει! Ξέρεις τι θα πει να πληθαίνουν οι άνθρωποι που σ’αγαπούν και σε πιστεύουν? Ας αναλογιστούμε πόσοι σήμερα έχουν αυτή την τύχη».

«Βαθιά πληγή από φρικτό μαχαίρι» έλεγε ο Καβάφης για την τέχνη της ποιήσεως. Για εσάς η ποιητική σας συλλογή «Η πιο βαθιά πληγή», τι είναι;
«Συλλογή πατριωτικών ποιημάτων που λατρεύτηκε στην Κύπρο και που η απάντηση μου - που αφορούσε στον Κίσινγκερ- έκανε πάταγο. Αυτό το σκατόμουτρο ο Κίσινγκερ που χώρισε την Κύπρο στα δύο, είχε το θράσος να διαψεύσει ό,τι δήλωσε για το σούβλισμα της Ελλάδας εφαρμόζοντας ένα σατανικό σχέδιο. Έχω και τέτοιες αγάπες και αποδοχές από τους απλούς ανθρώπους της Κύπρου που όταν την επισκέφθηκα – θα το πιστέψετε;- μου φιλούσαν τα χέρια! Διότι τα περισσότερα πατριωτικά ποιήματα είναι από σαβούρες έως σκατά».
Ποιο είναι το λάθος των Ελλήνων;
«Ότι είμαστε κλέφτες και πρέπει να το αποδεχτούμε. Στο γαλλικό λεξικό έλληνας σήμαινε κλέφτης, κάναμε αγώνα για να το εξαλείψουμε από το λεξικό, αλλά σήμερα πια είναι κοινοτοπία και εν μέρει έχουν δίκιο που οι ξένοι τρώγονται με τα ρούχα τους για μας. Και άλλα φρικτά και τρομερά ελαττώματα έχουμε, αλλά εκεί θα σκαλώσουμε; Όλοι οι λαοί έχουν τα κουσούρια τους. Αγνοούμε το μεγαλείο των περασμένων ετών. Ας μην παρασυρόμαστε από τις σημερινές κακοήθειες αγνοώντας το παλιό μεγαλείο. Αυτό που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ψευτοκουλτουριάρηδες είναι ότι ο ελληνισμός παρά τα κουσούρια του θριάμβευσε πάνω στη διάδοση των πολιτιστικών αρετών. Αυτό είναι ένα συγχωροχάρτι για όλα τα πιθανά ελαττώματά μας. Αν συνεχίσουμε έτσι, η χασούρα θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα και στο Αιγαίο και στη Θράκη. Ένας λαός 3000 ετών έχει σημεία κάμψης όπως είναι αναπόφευκτο. Το θέμα είναι πως είμαστε αμετανόητοι».
Έχετε εκδώσει συλλογή για τον Βασίλη Τσιτσάνη.
«Ο Τσιτσάνης έγραψε 700 τραγούδια, πολλά από αυτά δεν είναι καλά. Τα 187 που έχω συμπεριλάβει στην πρόσφατη συλλογή μου που αφορά στον Τσιτσάνη είναι αριστουργήματα όπου σε αυτά στηρίζεται και το μεγαλείο του, όταν δηλαδή ήταν νεαρός στην πρώτη του περίοδο. Υπήρξε παιδί –θαύμα και όπως ήταν αναμενόμενο, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά-θαύμα αποχρωματίζονται. Ο Τσιτσάνης έχασε στη μισή του ζωή το βασικό του έργο και η όλη αξία του στηριζόταν στη φήμη του και λιγότερο στην πρόσφατη δημιουργία του. Αλλά δεν παύει ο Τσιτσάνης να είναι κολοσσός.  Αυτά που έχω συγκεντρώσει στη συλλογή μου είναι αυτά που - να το θυμηθείτε - θα μείνουν στις επόμενες γενιές».
«Το φιλί ενώνει πιο πολύ από το κορμί
για αυτό και το αποφεύγουν οι πιο πολλοί».

«Μπαίνετε στα χωράφια της ποίησης. Η ποίηση είναι πολύ δυσκολότερη και αποδοτικότερη ιστορία που όμως θα αντέξει στο μέλλον ως υψηλής κλάσης. Κάποιο άλλο άτιτλο μικρό μου ποίημα «Τα πρόβατα απήργησαν, ζητούν καλύτερες συνθήκες σφαγής» ήταν γραμμένο σε τοίχους της Αθήνας  και της Θεσσαλονίκης και δεν τόλμησε κανείς να τα σβήσει»

Έρωτας: ποιος ο ρόλος του στη ζωή σας;
«Στα νιάτα μου έπαιξε σημαντικό ρόλο. Πρόλαβα όσο ήταν καιρός και έγραψα ερωτικά ποιήματα τότε, τώρα μαράθηκα. Είναι αρκετά για να αντέξουν έναν αιώνα».

Το ποιο ακραίο πράγμα που κάνατε όταν ερωτευτήκατε;
«Ζητάτε πάρα πολλά και πολλά από αυτά τα έχω ξεχάσει. Πάντως θα σας πω μερικά πράγματα τα οποία να τα πάρετε πολύ σοβαρά: το ‘‘έχω ερωτευτεί’’ είναι μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την ποίηση, διότι έγραψα τα καλύτερα ποιήματά μου για τυχαία και σποραδικά ερωτικά ερεθίσματα, ενώ μεγάλοι μου έρωτες που με συγκλόνισαν πέρασαν απαρατήρητοι από την ποίησή μου. Αυτό είναι μια μεγάλη πραγματικότητα, επομένως άλλο πράγμα ο έρωτας και άλλο η ποίηση σε όλα τα επίπεδά της. Ένας τυχαίος ψευτοέρωτας μπορεί να αφήσει αριστουργήματα πίσω του και ένας συγκλονιστικός να μην αφήσει χνάρι!

«…γιατί  μονάχα όταν τα χέρια μου σε χάνουν,
η πονεμένη φαντασία μου σε κερδίζει» γράφετε στην «Αναστολή».

«Πρέπει να χάσεις στον έρωτα για να μπορέσεις να τον κερδίσεις. Αλλιώς δεν  κερδίζεται τίποτα. Όλοι αυτοί που βρίσκονται στο μάξιμουμ της κάβλας τους μην ξέροντας τι είναι το μάξιμουμ και τι είναι η κάβλα, τα έχουν ήδη όλα μπερδέψει. Πρέπει να τα χάσεις όλα για να καταλάβεις τι έχασες και τι θα μπορούσες να είχες κερδίσει. Αυτό το άνω –κάτω είναι σπουδαίο πράγμα. Αυτό το ζήτημα δεν αφορά στην ιστορία της ποίησης, αλλά της γραμματολογίας. Δηλαδή οι εσωτερικές διεργασίες που οδηγούν έναν ποιητή στο γράψιμο».
Ποιο τίμημα πληρώσατε για τις επιλογές σας; Τι είδους πόλεμο δεχτήκατε; 
«Το τίμημα ήταν μεγάλο, γιατί εγώ είχα το θάρρος ή το θράσος ή την τόλμη να είμαι ειλικρινής και να τα λέω ντεκλαρε. Οι άνθρωποι που σε πολεμούν είναι αυτοί καιροφυλακτούν να σε ακούσουν και να σου τρίψουν τη μούρη. Κάποιοι έχουν και ζημία από την ποίησή μου και αυτοί μου έτριψαν στη μούρη με όποιο τρόπο  μπορούσαν με την αρχή να γίνεται από την ασφάλεια, μετά από τους δεσποτάδες, μητροπολίτες, κατηχητικά, μετά από εθνικιστές τύπου Καρατζαφέρη, μετά με ορθόδοξους κομμουνιστές. Απίθανο κακό μου έκαναν κάποιες ομάδες για την τόλμη μου να ομολογήσω την αλήθεια. Δεν μετάνιωσα γιατί δικαιώθηκα μέσα από το πάθος μου».
Δεν υπάρχει δηλαδή ενοχικότητα στην ποίησή σας;
«Κάποιες φορές είμαι αντιφατικός. Με χτύπησαν αγρίως οι κομμουνιστές, κι όμως έγραψα ποίημα υπέρ των αριστερών. Όταν αναγνωρίσει κάποιος την αντιφατικότητα της ιδιοσυγκρασίας του, μπορεί η πολυπλοκότητα των αντιθέσεων όταν αξιοποιείται δραστήρια από την σωστή ποίησή του, να αποβεί θετικό στοιχείο για τον ίδιο τον ποιητή. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το πρώτο και δύσκολο είναι να έχεις την τόλμη να πεις την αλήθεια για τον εαυτό σου και πολλές φορές εναντίον του εαυτού σου».
Μελοποιημένη ποίηση. Έχω στα χέρια μου τη συλλεκτική συλλογή «ΔΩΔΕΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ» εκδόσεις Διαγωνίου 1984, σειρά Τέχνης αριθμός 7 σε ποίηση και μουσική Ντίνου Χριστιανόπουλου.
«Τεράστιο θέμα και ευτυχώς που το ανοίγετε. Ξέρετε τι είχε πει η Μοσχολιού για το τραγούδι που με υποδεχτήκατε και κακώς το βάλατε γιατί έχω γράψει δική μου μουσική; «Ξέρετε ποια είμαι εγώ; Αξιώθηκα να τραγουδήσω Χριστιανόπουλο» είπε. Είμαι εχθρός όμως στο να μελοποιούν τα ποιήματά μου.
Ξέρετε, ο Κουγιουμτζής και ο Χατζιδάκις δεν με ρώτησαν για να μελοποιήσουν τα ποιήματά μου, έκαναν του κεφαλιού τους. Αν με ρωτούσαν θα τους έλεγα ‘‘όχι, δεν θέλω’’. Από πολύ νωρίς πείστηκα ότι τα ποιήματα δεν είναι κατάλληλα για μελοποίηση, γιατί χάνουν. Για να αποδείξω μια δική μου γραμμή, έγραψα στίχους με την δική μου μουσική κατάλληλη για ποίηση. Το αιώνιο παράπονο με έκανε να μελοποιήσω 34 τραγούδια μου. Ειλικρινά ο Κουγιουμτζής δε μου λέει τίποτα γιατί δεν έχει τον δικό μου καϊλέ».
Πότε θα μας έρθετε στη Ρόδο;
«Ποτέ. Αν και με πατέρα ναυτικό, φοβάμαι τη θάλασσα και τα αεροπλάνα. Δεν ταξιδεύω αρνούμενος κάθε πρόσκληση».
*Η συζήτηση μεταδόθηκε από το Ρ/Σ «Παλμός 99.5» στις 11-6-2011.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΣΤΟΝ ΑΝΩΡΙΜΟ ΛΑΟ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ (Η ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΞΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ)

Επειδή κάποιοι επιμένουν να κατηγορούν τον Γεώργιο Παπανδρέου ως ψεύτη και ανειλικρινή, πρέπει να τονιστεί ότι:
1) Ο Ελληνικός λαός δεν είναι έτοιμος να δεχτεί αλήθειες. Ποτέ δεν ήταν.
2) Κάθε πολιτικός είναι αναγκασμένος να ανακοινώνει μέτρα με τρόπο που ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση του ακροατηρίου. Δηλαδή, στην περίπτωση του Έλληνα, να λέει μισές αλήθειες και να πουλάει και ολίγη επαναστατική μαγκιά.
3)Ο Γιωργάκης έπεσε θύμα της ιδιοσυγκρασίας του ακροατηρίου του, με αποτέλεσμα να μην ανακοινώσει εξαρχής την αλήθεια (ότι δηλαδή πάμε πλησίστιοι για ΔΝΤ) και  έτσι να εξαγγείλει μόνο τα μισά από τα μέτρα που αντικειμενικά έπρεπε να ληφθούν.
4) Όπως όμως δεν περιμένουμε ένα χάπι να δράσει στη μισή δόση (σας έχει περάσει ποτέ ο πονοκέφαλος με 100 mg ασπιρίνης;), έτσι και τα μέτρα του πρώτου Μνημονίου  δεν ήταν επαρκή, οπότε δεν έπιασαν, τουλάχιστον όχι όσο έπρεπε.
5) Τελικά ο Γιωργάκης αναγκάστηκε να ανακοινώσει και τα υπόλοιπα μέτρα στον ανώριμο λαό, πάντα διατηρώντας την ευγένειά του και μην αποκαλύπτοντάς του (του λαού)  ότι αναγκάζεται (ο Γιωργάκης) να του τα ξεφουρνιζει λίγα λίγα, μέχρι που να αθροισθούν στην κατάλληλη δόση που απαιτείται για την αντιμετώπιση της νόσου (χρονία αριστερίζουσα κρατικοπάθεια περιπλεγμένη μετά χρονίας βαλκανίτιδας).
6) Όταν κάποτε ξεπεράσουμε τη φάση της άρνησης και μπορέσουμε να δούμε την πραγματικότητα κατάμουτρα, ότι δηλαδή είμαστε επαίτες και παρακαλάμε αυτούς που μισούμε επειδή είναι καλύτεροι από εμάς, τότε ίσως δούμε άσπρη μέρα. Μέχρι τότε ... καλές πλατείες.

Μην νομοθετείτε με τα αυτιά κολλημένα στους Αγανακτισμένους


Από το i-reporter


Διαβάστε παρακάτω μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην 'Ντόυτσε Βέλλε' του καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ντουσίμπουργκ – Έσσεν, Χάιντς Γιούργκεν Αξτ. Ο καθηγητής θεωρείται πολύ καλός γνώστης της ελληνικής πολιτικής και ειδικότερα της πορείας του κυβερνώντος κόμματος καθώς συνέγραψε την επ΄ υφηγεσία διατριβή του με θέμα το ΠΑΣΟΚ. Τα ρίχνει άγρια στη Ν.Δ.:


Μπορούσαν οι χθεσινές πολιτικές ζυμώσεις στην Ελλάδα να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα; Χάθηκε όντως μια "ιστορική ευκαιρία" και θα μπορούσε να δώσει ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λύση στο αδιέξοδο;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απάντησε ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ντουσίμπουργκ – Έσσεν, Χάιντς Γιούργκεν Αξτ. Ο καθηγητής θεωρείται πολύ καλός γνώστης της ελληνικής πολιτικής και ειδικότερα της πορείας του κυβερνώντος κόμματος καθώς συνέγραψε την επ΄ υφηγεσία διατριβή του με θέμα το ΠΑΣΟΚ. Προσδοκούσε ο ίδιος περισσότερα από τη χθεσινή ημέρα;

"Όχι, πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν ήταν δυνατόν να συγκροτηθεί στην Ελλάδα μια υπερκομματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας καθώς η αντιπολίτευση, και κυρίως η Νέα Δημοκρατία, είχαν κρατήσει όλο αυτό το διάστημα μια ανένδοτη στάση όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης. Η εκτίμησή μου είναι ότι χθες ο Παπανδρέου προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις για να περάσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, κυρίως προς τους κομματικούς του συντρόφους. Εντός του ΠΑΣΟΚ άλλωστε υπάρχουν αρκετοί που δεν θέλουν να ακολουθήσουν την πορεία που έχουν χαράξει Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου".

"Η αντιπολίτευση δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη"
Χάθηκε όντως μια ιστορική ευκαιρία, όπως τόνισε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς;
"Όχι, σε καμία περίπτωση. Εάν είναι έτσι, η αντιπολίτευση δεν θα έπρεπε να είχε οδηγήσει τη χώρα το 2009 τόσο βαθιά στα χρέη. Για όλα αυτά που ακολούθησαν, η αντιπολίτευση δίνει την εντύπωση ότι φταίει ο Παπανδρέου ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 2009 και πως οι ίδιοι δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Δυστυχώς η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δεν έχει αναλάβει καμία ευθύνη. Σε αυτά τα συμφραζόμενα δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται κανείς που δυστυχώς συνεχίζει αυτή η πολιτική την οποία πληρώνουν ακριβά οι Έλληνες".

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Τι θα πρέπει να αναμένουμε τώρα;
"Ίσως προσπαθήσει να ακολουθήσει το παράδειγμα του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ όταν ο τελευταίος πέρασε το Hartz 4 (σ.σ.: πακέτο που προέβλεπε δραστική περικοπή των επιδομάτων ανεργίας) στη Γερμανία απειλώντας με παραίτηση, διασφαλίζοντας έτσι και τη συγκατάθεση των δικών του ανθρώπων στο κόμμα. Πιστεύω ότι θα είναι το επόμενο βήμα που θα προσπαθήσει να κάνει ο Παπανδρέου. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα. Γιατί εάν η Ελλάδα αρνηθεί να περάσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να πει η τρόικα ότι δεν καταβάλει τη δόση του Ιουλίου. Τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και δεν θα μπορούν να καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις του δημοσίου. Ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε η αντιπολίτευση μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους σε αυτό".

Για τις πιέσεις των Ευρωπαίων
Δεν θα έπρεπε όμως και οι ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν περισσότερα από το να περιορίζονται σε πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις, ρωτάμε τον καθηγητή;
"Αναμφίβολα, αλλά εάν στην παρούσα φάση, και αυτή είναι, πιστεύω, η λογική των ευρωπαίων ηγετών, πούν στους Έλληνες ότι δεν χρειάζεται να πιεστούν ιδιαίτερα, τότε δεν θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις ή η αύξηση των φορολογικών συντελεστών. (...) Από την άλλη πλευρά μόνον οι περικοπές δεν μπορεί να είναι η λύση. Η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη και πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Σε αυτό το πεδίο είναι αδύναμες οι προσπάθειες της κυβέρνησης ενώ και οι πιστωτές, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν έχουν δώσει προφανώς τη δέουσα σημασία ώστε αφενός να προχωρά η εξυγίανση και αφετέρου να φροντίσουν ώστε η Ελλάδα να γίνει πιο ανταγωνιστική".

Για τα σενάρια πρόωρων εκλογών
Μπορεί να δώσει λύση η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;
"Στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να έχουμε κατά νου μόνον εκείνους που διαδήλωσαν χθες ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου ενεπλάκησαν και πάλι αυτόνομοι με αποτέλεσμα να έχουμε και μια εικόνα βιαιοτήτων. Κατά την άποψή μου, που τροφοδοτείται και από σχετικές δημοσκοπήσεις, μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνωρίζει την αναγκαιότητα εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων. Υπό αυτό το πρίσμα δεν το θεωρώ απίθανο να εξασφαλίσει ο Παπανδρέου, σε περίπτωση που όντως γίνουν εκλογές, μια ίσως όχι πειστική και μεγάλη, αλλά επαρκή πλειοψηφία. Η σιωπηλή δηλαδή πλειοψηφία ή το σήμερα σιωπηλό μέρος του πληθυσμού θα μπορούσε να εκφράσει στις εκλογές ότι δεν θεωρεί πειστική την πολιτική της αντιπολίτευσης, ότι μπορεί να μην αγαπά και την πολιτική Παπανδρέου, αλλά ότι τη θεωρεί αναγκαία για την εξυγίανση".

Συνέντευξη: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Ελάχιστος μισθός. Πρέπει να μειωθεί κι άλλο.

Παρακάτω βλέπετε τον πίνακα με τους ελάχιστους μισθούς ευρωπαϊκών χωρών. Η Ελλάδα βρίσκεται στα ανώτερα επίπεδα του μέσου όρου. Κοιτάξτε τις χώρες με τις οποίες ουσιαστικά ανταγωνιζόμαστε (Σλοβενία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία κλπ). Όλες είναι από κάτω μας. Συμπέρασμα: αν θέλουμε να επιβιώσουμε, ανταγωνιζόμενοι χώρες ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ πρέπει να ρίξουμε περίπου στο 50% το βιωτικό μας επίπεδο. Αρκεί να απαντήσουμε πρώτα στο εξής ερώτημα: που θέλουμε να ανήκουμε; Η απάντηση η δική μας είναι: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ. Άρα: η αναπροσαρμογή των παραγωγικών σχέσεων εις βάρος του εργαζόμενου, ιδιωτικού ή δημόσιου, είναι μονόδρομος. Αυτό φυσικά συνεπάγεται και πτώση του τιμάριθμου, γιατί δε νομίζω ότι στην Τσεχία ο καφές πάει στα 4 ευρώ!
Τα στοιχεία του πίνακα είναι από την Eurostat. Πιθανώς ήδη, ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά περίπου 10%. Έχουμε ακόμα δρόμο.



Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΩΜΑΛΙΑ




Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κρισιμότατες αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν από μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και να εφαρμοσθούν από μία κοινωνία που δεν επιθυμεί να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αντιστοιχεί, προφασιζόμενη ότι αυτοί που έφταιξαν περισσότερο δεν κλήθηκαν να πληρώσουν το μάρμαρο. Το επιχείρημα αυτό είναι νηπιακού επιπέδου θυμίζοντας τη συνηθισμένη δικαιολογία των μωρών "μαμά, αυτός με χτύπησε πρώτος".

Όπως και να έχει, για ακόμα μία φορά η Αριστερά πρωτοστατεί σε έναν νέο ανένδοτο και φαίνεται ότι ο κύριος Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με το ανυπότακτο δημιούργημα του παππού του. Όπως τη δεκαετία του 60 ο ανένδοτος δεν περιορίστηκε σε φραστικές εκκλήσεις αλλά έδωσε το έναυσμα για καθημερινές διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, πορείες και κοινωνική όξυνση η οποία κατέληξε μέσω Λαμπράκη στην επταετία, έτσι και σήμερα τα αριστερά αντανακλαστικά της πλειοψηφίας (ασχέτως με το τι ψηφίζει) οδηγούν σε νέες ανωμαλίες. 
Πριν αποφασίσουμε να εκφράσουμε έμπρακτα την οργή μας πρέπει να αναλογισθούμε το βαθμό της ευθύνης μας. Δεν είναι δυνατόν, χέρι χέρι στο Σύνταγμα να αγανακτούν ομοθυμαδόν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ των 60000 ετησίως, οι επιτηδευματίες με τα εξοχικά των αφορολόγητων12000 ετησίως και οι άνεργοι νέοι, που μόνη προοπτική που έχουν είναι να γλύφουν τα παπούτσια του αμόρφωτου αφεντικού τους (το οποίο συνήθως είναι και αυτό στην πλατεία!). Πριν βγούμε στους δρόμους πρέπει να δούμε με ποιους συντασσόμαστε και ποιους νομιμοποιούμε. Μήπως τους τεμπέληδες συνδικαλιστές, τους κομπιναδόρους και την καθυστερημένη αριστερά;
Ας μη ξεχάσουμε που κατέληξε ο ανένδοτός του (παππού) Γεωργίου Παπανδρέου. Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος δε διαθέτει την κοινωνική ποιότητα για να εγγυηθεί από μόνο του την ανάπτυξη της χώρας. Ελπίζουμε να μην αναλάβει να την εγγυηθεί κάποιος άλλος. Ελπίζουμε, αυτήν την ύστατη ώρα, να συννενοηθούν τα αστικά κόμματα και να διαφυλάξουν την επιθυμία των προκομένων για υγιή ανάπτυξη. Δεν είναι δυνατόν επί Κοσκωτά η ΝΔ να βρήκε κοινό έδαφος με το ΚΚΕ και τώρα να αδυνατεί να συνδιαχειριστεί μία κρίση που αυτή προκάλεσε.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Η Ευρώπη ζητάει , η Ελλάδα ανταποκρίνεται...


Ο ιστορικός συμβιβασμός είναι γεγονός.

Μόνο που συμβιβάστηκαν οι λάθος άνθρωποι ,για τους λάθος λόγους.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

214

214 Ααααπ!

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ

Το παρακάτω κείμενο είναι από την Ημερησία. 7 στους 10 φορολογούμενους Έλληνες δηλώνουν φτωχοί. Πόσοι από αυτούς τους 7 βρίσκονται στο Σύνταγμα και φωνάζουν "κάτω οι κλέφτες"; Στον καθρέφτη κοιτάχτηκαν; 
Αν αυτό ίσχυε, οι συμπολίτες μας θα σφάζονταν μπροστά στους κάδους. Η γενιά του "δε χρωστάω τίποτα" πρέπει να μας αποκαλύψει πώς καταφέρνει με λιγότερο από 12000 το χρόνο να διατηρεί δύο ΙΧ ανά οικογένεια, ένα ιδιόκτητο ακίνητο, να στέλνει τα παιδιά στα φροντιστήρια, στα κολυμβητήρια, στο καράτε κλπ κλπ. Αν δε μπορούν αυτοί, ας μας απαντήσει ο εκπρόσωπός τους. Ο απολογητής των νεοπλουσιόπτωχων, ο κ. Μίκης Θεοδωράκης. Αυτός που κατάφερε να κάνει το Μητσοτάκη να δείχνει σοφός.


30-12-2010, Κάτω από το αφορολόγητο οι 7 στους 10 επαγγελματίες
Τα φορολογικά βάρη «σηκώνουν» οι μισθωτοί και συνταξιούχοι αφού καταβάλλουν το 52,59% του συνολικού φόρου εισοδήματος. Μόλις 60 άτομα δήλωσαν εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ
Εξι στους δέκα Ελληνες φορολογουμένους δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία, αφού δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 12.000 ευρώ. Στον αντίποδα βρίσκονται 60 Ελληνες κροίσοι που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 900.000 ευρώ ο καθένας.


Τα φορολογικά βάρη «σηκώνουν» οι μισθωτοί και συνταξιούχοι αφού καταβάλλουν το 52,59% του συνολικού φόρου εισοδήματος.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2009 τα οποία αποκαλύπτουν ακόμη ότι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.) εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα φτώχειας, κάτω των 10.500 ευρώ.


Οι φορολογούμενοι αυτοί, δηλαδή δηλώνουν ότι έχουν καθαρό εισόδημα μόλις 875 ευρώ το μήνα και δεν πληρώνουν στην εφορία ούτε ένα ευρώ φόρο για τα εισοδήματά τους.
Αναλυτικότερα, η επεξεργασία των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων δείχνει τα εξής:
1. Το 52,59% των συνολικών φόρων του 2009 πλήρωσαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Μάλιστα το ποσοστό συμμετοχής των μισθωτών και των συνταξιούχων στο συνολικό φόρο εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων) είναι αυξημένο περίπου κατά 10% σε σχέση με το 2009.
2. Τα νομικά πρόσωπα κατέβαλαν το 30,79% και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι (εισοδηματίες, εμποροβιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) πλήρωσαν το 16,62% των συνολικών φόρων.
3. Το 53% των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή 2.792.292 άτομα με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες επί συνόλου 5.263.928, εμφάνισαν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από τα 12.000 ευρώ που είναι το βασικό αφορολόγητο όριο.
4. Το 83% των ατόμων που είχαν εισοδήματα από άλλες πηγές, πλην μισθών και συντάξεων, δηλαδή 2.555.713 άτομα επί συνόλου 3.078.232, δήλωσαν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 10.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο για τους μη μισθωτούς φορολογουμένους ανερχόταν το 2009 σε 10.500 ευρώ.
5. Το 64% του συνόλου των φορολογουμένων ατόμων, δηλαδή 5.348.005 επί συνόλου 8.342.160 δήλωσαν ετήσιο ατομικό εισόδημα χαμηλότερο από τον ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο όριο.
6. Εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ εμφάνισαν στην εφορία συνολικά 60 φορολογούμενοι επί συνόλου 8.342.160 ατόμων.
7. Ο μέσος φόρος για το σύνολο των νοικοκυριών (φορολογικές δηλώσεις) ανήλθε σε 1.613 ευρώ.
8. Το μέσο οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα διαμορφώθηκε σε 17.340 ευρώ.
9. Ο συνολικός φόρος εισοδήματος που πληρώσαμε ανήλθε συνολικά σε 9,22 δισ. ευρώ.
10. Το συνολικό εισόδημα που δήλωσαν το 2009 τα 5.655.100 νοικοκυριά (φορολογικές δηλώσεις) ανήλθε σε 98 δισ. ευρώ
11. Το 68,23% του συνολικού εισοδήματος (78,5 δισ. ευρώ) προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.
12. Για το 58,5% των φορολογικών δηλώσεων δεν προέκυψε φόρος, ενώ 514.900 φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρο μικρότερο των 600 ευρώ.
13. Αντίθετα, 1.020.480 φορολογούμενοι (φορολογικές δηλώσεις) κατέβαλαν φόρο μεγαλύτερο των 3.000 ευρώ.
14. Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά ή 2.784.389 δήλωσαν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
15. 1.758.897 νοικοκυριά δήλωσαν εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
16. 35.635 νοικοκυριά δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
17. Τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα ανήλθαν σε 18,9 δισ. ευρώ
18. Οι φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων κοστίζουν στον προϋπολογισμό 4,7 δισ. ευρώ.
19. Οι μειώσεις φόρου ανήλθαν σε 629,77 εκατ. ευρώ.
20. Τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης ανήλθαν σε 479,42 εκατ. ευρώ.

Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Αφιερωμένο εξαιρετικά στη γενιά της πλατείας Συντάγματος. Σε όλους αυτούς που μέσα σε 2 γενιές έφτασαν από τη Μακρόνησο στη Μύκονο.  Σε αυτούς που σφίγγουν με το ένα χέρι τη γροθιά και με το άλλο ζητιανεύουν. Στους επαρμένους επαίτες που αντί να στήσουν αντίσκοινα έξω από τα λιμάνια και να ζητήσουν τα λεφτά πίσω από τους λιμένεργάτες, φτύνουν  τους βουλευτές. Αυτούς που μέχρι χθες έγλυφαν.


Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΤΥ


Που ήσουνα  Αγανακτισμένε να διαμαρτυρηθείς:
  • Όταν εσύ (και/ή οι γονείς σου)  κατανάλωνες  12% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το εισόδημά σου ήταν 5% κάτω του μέσου όρου και η  παραγωγικότητα της εργασίας σου  20% χαμηλότερη;
  • Όταν εσύ (και/ή οι γονείς σου) άρχισες να παίρνεις σύνταξη στα 55 σου παίρνοντας το σκανδαλώδες  ποσοστό του 96% των μέσων αποδοχών και επιβαρύνοντας το ΑΕΠ με 13,5% –ενώ αντίστοιχα οι “μη αγανακτισμένοι” μαλάκες στις χώρες του ΟΟΣΑ άρχιζαν να παίρνουν σύνταξη στα 63, έπαιρναν μόλις το 61% των αποδοχών τους και επιβάρυναν το ΑΕΠ με 10%; 
  • Όταν εσύ(και/ή οι γονείς σου) είχατε στήσει την μεγάλη φιέστα των απεργιών την δεκαετία του 80 υπονομεύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της χώρας; Σύμφωνα με στοιχεία  του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας  κατά την περίοδο 1976-1988 χάθηκαν, εξαιτίας νομίμων απεργιών και μόνο 0,36 εργάσιμες μέρες ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων στην Ελλάδα έναντι 0,06 στις ΗΠΑ και 0,14 στην Ιταλία και την Ισπανία.
  • Όταν ο Ανδρέας έπαιρνε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετία του 80 στο 20% και το ανέβαζε μέσα σε μια δεκατία σε 80%;-το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δαπανήθηκε όχι σε επενδύσεις αλλά για τους μισθούς και συντάξεις των «πρασινοφρουρών » με τους οποίους γέμισε το δημόσιο;
  • Όταν  Παγκόσμια Τράπεζα κατέτασσε την Ελλάδα 81η από 202 χώρες στην πάταξη της διαφθοράς και  η Διεθνής Διαφάνεια την ταξινομούσε το 2009  σαν την χώρα με τον πιο διεφθαρμένο δημόσιο τομέα μεταξύ των EΕ-27;
  • Όταν οι συντεχνίες επέβαλλαν κάθε είδους εμπόδια στην αγορά εργασίας που καταλαμβάνει τη χειρότερη 5η θέση στον ΟΟΣΑ; Με αποτέλεσμα η ανεργία μεταξύ των νέων να φτάνει στο 20%, και να αποθαρρύνονται οι ξένες επενδύσεις;
  • Όταν  στην Ελλάδα οι «προοδευτικές δυνάμεις» οικοδομούσαν ένα νομικό πλαίσιο που στοχεύει στην εξόντωση των επενδυτών: Σύμφωνα με την μελέτη Doing Business 2011 της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα αξιολογείται  154η μεταξύ 183 χωρών ως προς την ποιότητα και εφαρμογή των νόμων που αφορούν την προστασία των επενδυτών.
  • Όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έστηναν το μεγαλύτερο φαγοπότι που γνώρισε ο πλανήτης δημιουργώντας έναν δημόσιο τομέα όπου οι δαπάνες μισθών και συντάξεων του δημοσίου τo 2009 απορροφούν το 55% των εσόδων του δημοσίου σε σχέση με το 38% αντίστοιχα που απορροφούν στην υπόλοιπη Ευρώπη;
  • Όταν χτιζόταν το τεράστιο Ελληνικό κράτος-δεύτερο σε μέγεθος μετά την Πορτογαλία στην ΕΕ (με βάση τις δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με το κατά κεφαλή ΑΕΠ);
  • Όταν η Ελλάδα δαπανούσε για την δημόσια διοίκηση το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ απ όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ -19.7%-με μέσο όρο ΟΟΣΑ 13,5%(2004)
  • Όταν η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα στην  Ελλάδα ήταν στον πάτο μεταξύ των  23 χωρών της ΕΕ (2000);
  • Όταν στην Ελλάδα το κράτος/συντεχνίες  ύψωναν τους περισσότερους φραγμούς στην επιχειρηματικότητα  σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ;
  • Όταν στην Ελλάδα το κράτος/συντεχνίες επέβαλλαν την μεγαλύτερη χρήση διοικητικών μέτρων εναντίων των επιχειρήσεων στην ΕΕ;
  • Όταν στην Ελλάδα το κράτος/συντεχνίες επέβαλλαν το μεγαλύτερο διοικητικό βάρος (κόστος κρατικής γραφειοκρατίας)  στις επιχειρήσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ(το 2003 εκτιμάτο μεταξύ 5,4%-6,8% του ΑΕΠ);
  • Όταν τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται  όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας  της στην  προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ-27;
  • Όταν τον Μάιο πριν από ένα έτος κάτι άλλοι «αγανακτισμένοι» δολοφονούσαν εν ψυχρώ τρεις εργαζόμενους επειδή οι τελευταίοι αρνήθηκαν να υπακούσουν στις ντιρεκτίβες τους;
  • Όταν  οι πραιτοριανοί  του ΚΚΕ συνελάμβαναν το περασμένο έτος τους 900 τουρίστες-εισβολείς του  κρουαζιερόπλοιου  Ζενίθ επιβάλλοντας στο ισπανικό πρακτορείο να βγάλει την Ελλάδα από το σχεδιασμό των «ιμπεριαλιστικών» κρουαζιερών  που οργάνωνε;.
  • Όταν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα μεταξύ των ετών 2003-2008  αντιπροσώπευαν μόνο το 1% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 4,1%;
  • Όταν οι 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ (με συσσωρευμένες ζημίες 1,7 δις ) στην Ελλάδα πλήρωναν το 2010 μέσο μισθό 40772 ευρώ  ανά εργαζόμενο –διπλάσιο από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού;
  • Όταν τα παλληκάρια της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απαλλοτρίωναν τους κοινωνικούς πόρους για να κάνουν «αγανακτισμένες» κρουαζιέρες στην Άπω Ανατολή η στις Μπαχάμες;
  • Όταν ο μέσος όρος απόδοσης των Ελληνόπουλων στις διεθνείς εξετάσεις στην PIZA ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ-με εξαίρεση το Μεξικό και την Τουρκία; Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα απασχολεί τους περισσότερους εκπαιδευτικούς ανά μαθητή σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;
  • Όταν δεν υπάρχει ούτε ένα ελληνικό ΑΕΙ μεταξύ των καλύτερων 100 στον κόσμο;Ότι  το πτυχίο του ΑΕΙ βελτιώνει μισθούς κατά μόνο 32%, (έναντι 61% στην ΕΕ) αποφέροντας έτσι απόδοση 3,5% στο κόστος της εκπαίδευσης (έναντι 7% στην ΕΕ);
  • Όταν επί δεκαετίες τώρα άλλοι  «αγανακτισμένοι» καταστρέφουν τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, εμποδίζουν τα μαθήματα και  εξευτελίζουν τους καθηγητές απαξιώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την τριτοβάθμια εκπαίδευση;  
  • Όταν τα διπλώματα  ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα είναι μόλις 0,2% δηλαδή δέκα φορές λιγότερα από αυτά που της αναλογούν σε σχέση με τον πληθυσμό της;
  • Όταν τέλος, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μεταξύ 183 χωρών, η Ελλάδα κατατάσσεται 84η στους θεσμούς, 123η στο μακροοικονομικό περιβάλλον, 94η στην αποδοτικότητα στην αγορά αγαθών, 93η στην ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής αγοράς, 74η στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων και 79η στις καινοτομίες;
Γιατί Αγανακτισμένε δεν σε είδα ποτέ να διαμαρτύρεσαι για όλα αυτά;
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Του Τάκη Μίχα (protagon.gr)