Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

ALLHAT (ΜΕΡΟΣ Γ'. Αυτο με τον Τοτό)


Η κλινική δοκιμή ALLHAT έληξε το 2002 και απέδειξε, ότι ένα πάμφθηνο αντιυπερτασικό είναι αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο όλων των άλλων ακριβών αντιυπερτασικών φαρμάκων. Ας δούμε τώρα, 6 χρόνια μετά, ποιες ήταν οι επιπτώσεις της μελέτης: ΚΑΜΙΑ. Όπως γράφει ο Andrew Pollack στους New York Times, στο άρθρο του «Οι Μηδαμινές Επιπτώσεις μίας Μεγάλης Αντιυπερτασικής Μελέτης» (28 Νοεμβρίου 2008, The Minimal Impact of a Big Hypertension Study) ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΚΡΙΒΩΝ ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΛΕΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ!

Οι αιτίες της αποτυχίας ήταν τρεις: αφ’ ενός δεν επείσθησαν οι γιατροί να μεταβάλλουν τις συνταγογραφικές τους συνήθειες και αφ’ ετέρου πολλοί επιστήμονες αμφισβήτησαν τον επιστημονικό σχεδιασμό και συνεπώς την εγκυρότητα των συμπερασμάτων της μελέτης. Ο κυριότερος λόγος όμως ήταν ότι η φαρμακοβιομηχανία εξαπέλυσε μία ανελέητη εκστρατεία προβολής των ακριβών της φαρμάκων αλλά και αποσιώπησης και απαξίωσης της ALLHAT.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Pfizer συνέχισε να διαφημίζει το Norvasc της, χωρίς καν να μπαίνει στον κόπο να αναφέρει ότι η ALLHAT βρήκε αυξημένο κατά 38% κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με το διουρητικό. Αφοπλιστική ήταν η δήλωση του Michael Barelowitz, επικεφαλή του ιατρικού τμήματος της εταιρείας. «Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αναφέρεται στο φύλο οδηγιών του φαρμάκου»!!!
Σύμφωνα με στοιχεία των New York Times, την επόμενη χρονιά της λήξης της ALLHAT, μία φαρμακευτική εταιρεία, το σκεύασμα της οποίας απέτυχε να ανταγωνιστεί το διουρητικό στην μελέτη -μάλιστα προκάλεσε διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων καρδιακής ανεπάρκειας!-, έδωσε 200.000 $ σε ένα μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ALLHAT για να οργώσει τις ΗΠΑ και να διαδώσει το μήνυμα. Όμως πιο μήνυμα; Όχι ότι το διουρητικό ήταν καλύτερο των άλλων αντιυπερτασικών, αλλά ότι ήταν εφάμιλλο!!
Επίσης μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, είχαν ήδη κυκλοφορήσει τόσα νέα αντιυπερτασικά (απλά ή συνδυασμοί) στην αγορά που τα συμπεράσματα της ALLHAT θεωρήθηκαν εξ’ ορισμού πεπαλαιωμένα και περιορισμένης εμβέλειας. Βέβαια τέτοιου είδους αγοραίες συμπεριφορές περιμένει κάποιος από τον κόσμο της μόδας και όχι από τον κόσμο της ιατρικής. Και όμως, οι συμπεριφορές είναι όμοιες, απλώς αλλάζουν οι πρωταγωνιστές!
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ, ΚΑΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΩΝ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΤΑ GOLDEN BOYS ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΝ ΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΑΚΩΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΚΑΠΟΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΛΥΠΗΡΟ ΜΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΕ.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιάς και Πνεύμονα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια μεταστροφής του κλίματος, στρατολόγησε ερευνητές-γιατρούς, τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της ALLHAT και τους έστειλε σε όλη την επικράτεια για να διαδώσουν το μήνυμα της μελέτης, μήπως και αλλάξουν οι συνταγογραφικές συνήθειες των γιατρών. 147 επιστήμονες έδωσαν 1700 ομιλίες σε περισσότερους από 18000 γιατρούς. Η ρομαντική όμως αυτή εκστρατεία ήταν ένα τίποτα μπροστά στο μέγεθος της εκστρατείας επηρεασμού που εξαπέλυσαν υπέρ των προϊόντων τους οι φαρμακευτικές εταιρείες. Αρκεί να σας πούμε ότι οι πωλήσεις του Norvasc, από 3,8 δις $ το 2002 (έτος δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της ALLHAT) έφτασαν στα 4,9 δις $ το 2006!
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι αν κάποιος θέλει να αλλάξει την φαρμακευτική πολιτική μιας χώρας είναι αδύνατον να το πράξει με εκκλήσεις προς τους γιατρούς. Αυτό που χρειάζεται είναι μία αποφασισμένη ομάδα από γνώστες του χώρου, να εκτιμήσει την αξία θεραπευτικών και φαρμακευτικών παρεμβάσεων και να τις επιβάλλει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία –μην το ξεχνάμε- είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές υπηρεσιών υγείας. Στην Ευρώπη τυχαίνει μάλιστα να είναι και δημόσιοι οργανισμοί, οπότε είναι υποχρεωμένοι να δράσουν υπέρ των συμφερόντων των πολιτών. Συμφερόντων οικονομικών και υγείας. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου