Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΣΤΟ ΣΑΚΙ (ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ και οποιον πάρει ο χάρος!)
Οι υγειονομικές μας αρχές λοιπόν αποφάσισαν να μας εμβολιάσουν ομαδικώς κατά της γρίπης των χοίρων. Επειδή κατά τα φαινόμενα δεν έχουμε να αποκομίσουμε ουδέν όφελος από αυτόν τον εμβολιασμό, μια και ο ιός δε φαίνεται να είναι απειλητικός, το ζήτημα των πιθανών παρενεργειών του εμβολίου αποκτά μεγάλη σημασία.
Εκ προοιμίου σας λέμε ότι τα εμβόλια με τα οποία θα μας εμβολιάσουν σε μερικές μέρες, ουσιαστικά δε θα έχουν ελεγχθεί για παρενέργειες.
Το όλο θέμα έχει να κάνει με τις διαδικασίες έγκρισης κυκλοφορίας των εμβολίων. Κάθε εταιρεία που προτίθεται να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα φάρμακο, είτε αυτό είναι εμβόλιο, είτε χάπι, είτε ένεση, είναι υποχρεωμένη να διεξάγει μεγάλης κλίμακας κλινικές μελέτες (κλινικές δοκιμές) σε ανθρώπους, ώστε να αποδείξει ότι αυτό είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Στις μελέτες αυτές συνήθως λαμβάνουν μέρος αρκετές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, ώστε να διασφαλισθεί η στατιστική σημαντικότητα των ευρημάτων και να ανευρεθούν ακόμα και σπάνιες παρενέργειες . Οι παρενέργειες αυτές συνεκτιμώνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), ο οποίος μελετά τον φάκελο της δοκιμής και αποφασίζει κατά πόσον το όφελος ξεπερνά τον κίνδυνο παρενεργειών και αναλόγως χορηγεί στο συγκεκριμένο φάρμακο άδεια κυκλοφορίας ή όχι.
Στην περίπτωση του εμβολίου της νέας γρίπης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσοντας πανδημία έθεσε τη συζήτηση σε πλαίσιο πανικού με αποτέλεσμα να επιτραπεί στις εταιρείες, να υποβάλλουν τις κλινικές μελέτες τους στον ΕΜΕΑ υπό το καθεστώς του επειγόντως (fast track). Αυτό σημαίνει ότι οι προς έγκριση δοκιμές θα είναι ανεπαρκείς και μικρού δείγματος και δεν θα είναι σε θέση να διαπιστώσουν τις ουσιαστικές παρενέργειες του εμβολίου.
Τονίζουμε ότι ο ΕΜΕΑ έκανε ουσιαστικά έκκληση στις φαρμακευτικές βιομηχανίες να υποβάλλουν τις μελέτες τους όσο δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να σωθεί η ανθρωπότητα από την απειλή-φούσκα της γρίπης των χοίρων. Έτσι οι φαρμακευτικές εταιρείες, στο όνομα της κοινωνικής αλληλεγγύης, δεν διακινδυνεύουν ούτε την απόρριψή των προϊόντων τους από τον ΕΜΕΑ, αλλά ούτε και μπαίνουν σε "περιττά" έξοδα. Μιλάμε για σχεδιασμό "μονά ζυγά δικά μας" (win win situation) υψηλού επιπέδου που θα έπρεπε να διδάσκεται σε σεμινάρια marketing.
Υπενθυμίζουμε την εμπειρία του 1976, στις ΗΠΑ. Όταν τότε σύρθηκε ο πληθυσμός σε μαζικό και αδιάκριτο εμβολιασμό, για μία άλλη γρίπη των χοίρων, οι πραγματικά σημαντικές παρενέργειες (σύνδρομο Gillain Barret -νευρολογικά προβλήματα που σακατεύουν δια βίου) εμφανίσθηκαν σε περίπου 1 με 2 στους 50.000 εμβολιασθέντες. Οι κλινικές μελέτες που διεξάγουν σήμερα οι εταιρείες για την νέα γρίπη των χοίρων γίνονται με τη συμμετοχή το πολύ 2000 ανθρώπων (εκ των οποίων οι μισοί μόνο θα εμβολιασθούν. Οι υπόλοιποι θα είναι ομάδα ελέγχου). Τέτοιας μικρής κλίμακας δοκιμές, δεν πρόκειται να πιάσουν τις πιο σπάνιες παρενέργειες οι οποίες σχεδόν πάντα είναι αυτές που απειλούν πραγματικά τον πληθυσμό. Αν αναλογιστούμε ότι το εμβόλιο σχεδιάζεται να γίνει σε περισσότερους από 1 δις ανθρώπους, τότε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι βρίσκεται εν εξελίξει η μεγαλύτερη ανοιχτή κλινική δοκιμή στην ιστορία της ανθρωπότητας και όποιον πάρει ο χάρος! Όπως έγραψε ο Independent στις 18 Ιουλίου, ο ΕΜΕΑ -έχοντας το μαχαίρι της κοινωνικομιντιακής πίεσης στο λαιμό- όχι μόνο θα δεχτεί τις παραπάνω ατεκμηρίωτες και ανεπαρκείς μελέτες, αλλά θα βγάλει και την απόφασή του μέσα σε 5 ημέρες, τη στιγμή που για άλλα φάρμακα κάνει μέχρι και 12 μήνες για να καταλήξει σε απόφαση. Τέτοια βία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για περιπτώσεις πανούκλας ή για κάτι που σκοτώνει επί τόπου τέλος πάντων, όχι όμως για μία γρίπη που τυχαίνει να είναι πιο μεταδοτική από την εποχική.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν παρενέργειες. Η προηγούμενη εμπειρία όμως, και κυρίως η πρεμούρα των εταιρειών και των αρχών (βλέπε μέρος πρώτο) να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω και να αποποιηθούν -δια νόμου- όλων των ευθυνών τους για τις όποιες παρενέργειες, μας κάνει εξαιρετικά καχύποπτους. Επισημαίνουμε ότι ποτέ στην ιστορία της φαρμακευτικής δεν έχει υπάρξει τέτοιο προηγούμενο, δηλαδή να αποποιούνται πάσης ευθύνης για τις μελλοντικές παρενέργειες οι κατασκευαστές ενός φαρμάκου, αλλά και οι κρατικές αρχές, οι οποίες πειθανάγκασαν τους πολίτες να εμβολιασθούν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα ΜΜΕ και οι κατά τόπους κρατικές υγειονομικές αρχές ουσιαστικά έπαιξαν με καταπληκτική επιτυχία το ρόλο των τμημάτων marketing των φαρμακευτικών εταιρειών.
Επαναλαμβάνουμε τις δύο προτάσεις μας
1)αφού οι εταιρείες θα λειτουργήσουν, χάρη στις κρατικές παρεμβάσεις, υπό καθεστώς υποχρεωτικής διασφάλισης κέρδους, να μεταβιβάσουν το 50% των κερδών τους στο δημόσιο μέσω, π.χ. δωρεάν διανομής μετοχών στα παραπαίοντα ασφαλιστικά ταμεία (τα οποία είναι οι κύριοι χρηματοδότες τους).
2) να μας γνωστοποιείται ενυπογράφως κατά την διαδικασία του εμβολιασμού μας, ότι δεν αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες για τις παρενέργειες του εμβολίου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου